Moțpan Dumitru

Moțpan Dumitru – politician moldovean. S-a născut la 3 mai 1940 în satul Seliște, Nisporeni. A absolvit Școala tehnică de electrificare și mecanizare a agriculturii din orașul Soroca și apoi Școala Superioară de Partid din Odessa. Membru al PCUS pînă în anul 1991.

A lucrat ca inginer mecanic, președintele gospodăriei colective „Puti Lenina" din Făleşti, apoi în organele locale de partid. Între anii 1990-1998 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Fiind parlamentar Dumitru Moțpan a desfășurat o amplă activitate, fiind membru activ al clubului parlamentar "Viața Satului", creat în aprilie 1990 și care număra 60 de deputați. Acest club a stat la baza constituirii Partidului Democrat Agrar din Moldova (PDAM), care a avut loc la 19 octombrie 1991 cînd Congresul a aprobat Programul și Statutul și l-a ales pe deputatul Dumitru Moțpan în calitate de președinte al formațiunii nou-create.

Parlamentarii Partidului Democrat Agrar din Moldova i-au acuzat pe deputații Frontului Popular din Moldova (FPM) de incompetență, cerînd și obținînd declanșarea de alegeri parlamentare anticipate. La alegerile legislative anticipate din 27 februarie 1994, PDAM a obținut un mare succes, întrunind 43,18% din numărul total de voturi și 54 din cele 104 mandate de deputat. Astfel, PDAM a obținut funcția de președinte al Parlamentului (Petru Lucinschi), două funcții de vicepreședinte și președinția la 8 din cele 10 comisii parlamentare. Dumitru Moțpn, liderul partidului, a fost ales ca vicepreședinte al Parlamentului (1994-1997).

Dumitru Moțpan a deținut funcția de președinte al Partidului Democrat Agrar din Moldova (PDAM) din anul 1991. După alegerea lui Petru Lucinschi ca președinte al Republicii Moldova, Moțpan a candidat pentru postul lăsat vacant de Lucinschi, dar nu a obținut necesarul de 53 voturi.

Totuși, la data de 6 martie 1997, a fost ales în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova, cu 55 voturi dintr-un număr de 101. Dumitru Moțpan a îndeplinit funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 5 martie 1997 - 23 aprilie 1998.

În alegerile parlamentare din martie 1998 Partidul Democrat Agrar din Moldova a pierdut o parte importantă din membrii săi și o parte din electorat, obținînd 3,63% dintre voturi și nu a mai intrat în Parlament. În anul 1998 Dumitru Moțpan s-a pensionat, abandonînd activitatea politică.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1295 locuitori

Voloviţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Voloviţa și Alexandru cel Bun. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 149 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Volovița a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.