03 iunie 2013, 17:40 views 37950

Mănăstirea Arbore


Foto: inromania.info

În aprilie 1503, boierul Luca Arbore, portar de Suceava a înalţat o biserică în satul care azi se numeşte Arbore. Sfîntul locaș a fost terminat în acelaşi an, pe 29 august. Mănăstirea Arbore poartă hramul Sf. Ioan Botezătorul. Totodată ea adesea apare cu numele celui care a ctitorit-o, hatmanul Luca Arbore, un mare boier din vremea lui Ștefan cel Mare, sfetnicul de seamă al lui Bogdan cel Orb (1504-1517) și tutorele politic al lui Ștefăniță Vodă (1517-1527). Hatmanul Luca Arbore a fost decapitat în aprilie 1523 la Curtea domnească din Hîrlău, din ordinul domnitorului Ștefăniță Vodă fiind acuzat de trădare de către voievod, dar nu a fost găsit vinovat și nici măcar judecat. După moartea sa, în urma unei porunci a domnitorului au fost uciși și doi fii ai hatmanului: Toader și Nichita. Mormîntul lui Luca Arbore se află în prezent în pronaosul sfîntului locaș.

După ce ansamblul a fost ridicat, pictura interioară și exerioara a fost realizată din inițiativa surorii lui Luca, Ana, în jurul anului 1541. Aspectul inedit prin care se remarcă biserica este reprezentat tocmai de pictura sa exterioară, realizată de Dragoș Coman, un talentat pictor medieval, provenit din mediul laic. Pictura exterioară îi conferă originalitate mănăstirii și de asemenea, meritul de a fi inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava. Mai mult, din anul 1993, Mănăstirea Arbore a fost inclusă, împreuna cu alte lăcașuri pictate din nordul Moldovei pe lista patrimoniului cultural mondial, de către UNESCO. Din întreg ansamblul de clădiri construite de Luca Arbore s-a păstrat pînă în zilele noastre doar biserica.

Pictura interioară a bisericii a fost realizată imediat după finalizarea construcției, adică în anii 1503-1504. Ea a fost deteriorată în urma campaniei sultanului Soliman Magnificul în Moldova din 1538.

Pictura exterioară a bisericii este de o mare valoare artistică. Ea s-a păstrat, cu unele deteriorări, pe fațada sudică și integral pe cea vestică. Printre temele principale ale frescelor remarcăm Imnul Acatist, Asediul Constantinopolului, Judecata de Apoi, Rugăciunea tuturor sfinților, compusă în întregime din sfinți militari.

Fațada  de apus este pictată cu un ansamblu de miniaturi: zeci de scene mici ca  Facerea lumii, Viața primilor oameni, Ospățul Sfîntului Gheorghe etc.

Pe lîngă biserica propriu zisă a mănăstirii, se găsește la Arbore și un turn clopotniță, ridicat aici în anul 1867. Itrarea în biserică se realizează printr-un mic portal în formă de boltă, realizat în stil gotic, iar întreaga încăpere este luminată de cinci ferestre. Planul arhitectural respectă cele trei încăperi caracteristice bisericilor ortodoxe, cu naos, pronaos și altar.

Mănăstirea Arbore deține diverse cărți religioase și o icoană pictată pe lemn, care ilustrează Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezatorul, donată mănăstirii de către ctitorul lăcașului.

 

Mănăstirea Arbore - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
1062 locuitori

Bolţun este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bolţun este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1062 de oameni. Bolțun a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.