Mănăstirea Suruceni
Mănăstirea Suruceni este situată la 25 de km de Chișinău, la marginea satului Suruceni, raionului Ialoveni. A fost fondată în anul 1785, cînd la sfatul ieromonahului muntenegrean Iosif, boierul Casian Suruceanu construieşte pe moşia sa un schit de călugări. În anul 1794 a fost ridicată o biserică din lemn căreia boierul C. Suruceanu i-a donat 40 de ha de pămînt. Între anii 1825-1832 în locul bisericii de lemn a fost construită o biserică de vară din piatră cu hramul „Sf. Gheorghe”.
În anul 1860 se înalță o a doua biserică, cu hramul „Sfîntului Ierarh Nicolae”, avînd la subsol o gropniță. În mănăstirea Suruceni a fost înmormîntat Episcopul Ismailului și al Argeșului Dionisie Erhan, care a fost stareț aici între 1908-1934. Mormîntul său a fost devastat.
În anul 1959, mănăstirea a fost închisă, majoritatea călugărilor au plecat la mănăstirea Noul Neamţ. Mănăstirea a fost transformată în spital de narcologie, cu regim închis. Biserica de iarnă „Sf. Nicolae” a fost transformată într-un depozit, iar cea de vară – într-un club. Gropnița devine depozit de lemne. Cimitirul a fost profanat. Din cauza unui tratament barbar biserica de iarnă a ajuns într-o stare deplorabilă, a mucegăit, iar la începutul anilor 2000 a fost demolată cu tot cu fundament.
În 1992 sfîntul locaș a fost redeschis ca mănăstire de maici. În prezent, mănăstirea este complet restaurată. Chiar la intrarea pe teritoriul mănăstirii se află seminarul teologic de fete Regina Maria, o instituţie de învaţămînt în care îşi fac studiile viitoare învăţătoare de religie pentru clasele primare din şcoli, dăscăliţe şi cîntăreţe în coruri bisericeşti.
Biserica mănăstirii Suruceni este unica din Moldova, căptuşită cu tuf armean roz, ceea ce îi conferă o deosebita eleganţă şi originalitate. La mănăstire se păstrează o parte din moaştele Preacuviosului Antipa de la Calapodeşti, dăruite în anul 1999 de mănăstirea Valaam din Rusia. Tot aici se află două icoane vestite: Mîntuitorul binecuvîntînd cu Evanghelia şi Maica Domnului cu Pruncul "de la Suruceni".
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1927
- Populația:
- 482 locuitori
Novocotovsc este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Sloibozia și la 106 km de Chișinău. Populaţia satului Novocotovsc alcătuia 482 de oameni în anul 2004. Satul Novocotovsc a fost înființat în anul 1927.