05 aprilie 2013, 16:08 views 45131

Mănăstirea Chiştelniţa


Foto: manastirile-moldovei.com

În preajma satului Chiştelniţa, la o distanță de 90 km de Chișinău se află Mănăstirea Chiştelniţa (mănăstire de călugări în formare) cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil s-a construit în 1856, în mijlocul cimitirului din sat.

Satul Chiştelniţa (raionul Telenești) a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești. Este un sat vechi pe rîul Sagala. Chiştelniţa înseamnă loc mlăştinos, cu multe izvoare.

În perioada sovietică biserica a fost închisă si părasită. Grosimea pereţilor zidiţi din piatră este de jumătate de metru. Are o tindă mică, pătrată, deasupra căreia se înalţă turla clopotniţei.

În anul 1992 în jurul bisericii se infiinţează şi o şcoală de cîntareţi, iar din anul 1994 datează recunoaşterea oficială a mănăstirii.  După repararea vechii biserici de cimitir, s-a construit o mică biserică de iarnă închinată Sfîntului Mare Mucenic Pantelimon, lipită de biserica veche. În această biserică se poate intra prin tinda bisericii Sfinţii Arhangheli. Biserica are un plan dreptutunghiular, fără delimitări între pronaos si naos. În interior biserica nu este deocamdată pictată, pereţii fiind împodobiţi cu icoane.

După ce şcoala de cîntăreţi s-a mutat într-o altă localitate, în clădirea rămasă liberă se organizează stareţia şi cîteva chilii. Casa parohială a fost reparată şi se foloseşte ca trapeză. Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este pictată în stil realist rusesc, precum multe alte biserici din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
2717 locuitori

Popeasca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Popeasca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2717 oameni. Satul Popeasca a fost menționat documentar în anul 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.