13 octombrie 2010, 16:19 views 22002

Colţunaşi cu brînză şi cartofi

Ingrediente:

•    1½ pahar făină de grîu,
•    1 ou,
•    ¼ pahar lapte,
•    200 g brînză nesărată dată prin răzătoare,
•    3-4 cartofi,
•    2 linguri verdeaţă tăiată,
•    4 linguri unt,
•    ½ pahar smîntînă,
•    sare,
•    piper negru măcinat.
 
Mod de preparare:

Pe masă se pune grămăjoară făina, în mijloc se face o adîncitură, în ea se toarnă laptele şi oul, se frămîntă un aluat mediu (mai moale decît pentru tăieţei), se acoperă cu un şerveţel de pînză şi se lasă pentru 15-20 minute. Apoi aluatul se întinde, la 5-7 cm de margine se pune umplutura grămăjoare mici, se acoperă cu marginea liberă a aluatului, se taie colţunaşii şi se lipesc. Apoi se pun pe un fund presărat cu faină. În apa, fierbîndă cu puţină sare se pun colţunaşii şi se aduc la fierbere. După ce toţi colţunaşii se ridică la suprafaţă, se mai fierb la foc încet 1-3 minute, apoi se scot cu spumiera şi se pun într-o farfurie. Deasupra se toarnă unt.

Prepararea umpluturii:Cartofii se curăţă şi se fierb întregi, se dau prin răzătoare. Brînza se dă prin răzătoare, se amestecă cu cartofii, se adaugă sare, piper, unt topit, verdeaţă şi se amestecă. Se servesc cu smîntînă.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Sala de aur”
bucatar-sef Lazarev Vasilii
or. Chisinau, str. Ghidighici, 1/2
 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
502 locuitori

Scăieni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Scăieni a fost menționat documentar în anul 1679.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.