13 octombrie 2010, 16:19 views 21095

Colţunaşi cu brînză şi cartofi

Ingrediente:

•    1½ pahar făină de grîu,
•    1 ou,
•    ¼ pahar lapte,
•    200 g brînză nesărată dată prin răzătoare,
•    3-4 cartofi,
•    2 linguri verdeaţă tăiată,
•    4 linguri unt,
•    ½ pahar smîntînă,
•    sare,
•    piper negru măcinat.
 
Mod de preparare:

Pe masă se pune grămăjoară făina, în mijloc se face o adîncitură, în ea se toarnă laptele şi oul, se frămîntă un aluat mediu (mai moale decît pentru tăieţei), se acoperă cu un şerveţel de pînză şi se lasă pentru 15-20 minute. Apoi aluatul se întinde, la 5-7 cm de margine se pune umplutura grămăjoare mici, se acoperă cu marginea liberă a aluatului, se taie colţunaşii şi se lipesc. Apoi se pun pe un fund presărat cu faină. În apa, fierbîndă cu puţină sare se pun colţunaşii şi se aduc la fierbere. După ce toţi colţunaşii se ridică la suprafaţă, se mai fierb la foc încet 1-3 minute, apoi se scot cu spumiera şi se pun într-o farfurie. Deasupra se toarnă unt.

Prepararea umpluturii:Cartofii se curăţă şi se fierb întregi, se dau prin răzătoare. Brînza se dă prin răzătoare, se amestecă cu cartofii, se adaugă sare, piper, unt topit, verdeaţă şi se amestecă. Se servesc cu smîntînă.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Sala de aur”
bucatar-sef Lazarev Vasilii
or. Chisinau, str. Ghidighici, 1/2
 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
549 locuitori

Paladea este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 549 de oameni. Satul Paladea este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Ocniţa şi la 220 km de Chișinău. Prima menţiune documentară a satului Paladea (cu numele Vertiporoh) din ținutul Hotin datează din anul 1602.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.