25 ianuarie 2011, 17:20 views 14907

Savant domnitor: Dimitrie Cantemir

Dmitrie CantemirÎn virtutea împrejurărilor, D. Cantemir şi-a scris cele mai de vază lucrări - moldoveneşti prin mesajul lor, prin felul de a vedea şi a aprecia fenomenele şi chiar prin limbă - moldovenească, departe de patria sa Moldova.

Dimitrie Cantemir în domeniul filosofiei a scris Divahul sau gîlceava înţeleptului cu lumea sau judeţul sufletului cu trupul (1698); Mic compendiu de logică generală (1701, în limba latină). Domnitorul Moldovei D. Cantemir este şi autorul primului roman moldovenesc - Istoria ieroglifică conceput în cheie alegorică, plăsmuit în limba moldovenească (1705).

Străduindu-se „în moldovenie elinizeşte şi în elinie moldoveneşte”, D. Cantemir prezintă alegoric relaţiile încordate de ordin politic dintre Moldova (împărăţia Leului) şi Valahia (împărăţia Corbului), amîndouă fiind sub călcîiul Imperiului Otoman (împărăţia Peştelui). Dar lui D. Cantemir i-au dus faima în lume, înscriindu-i numele pe veşnicie pe frontispiciul ştiinţei universale, lucrările sale istorice: Istoria creşterilor şi descreşterilor Imperiului Otoman (1714-1716, în limba latină); ea a fost tradusă şi editată în limba engleză (două ediţii: 1734-1735, 1756), în limba franceză (două ediţii în 1743), în limba germană (1745) şi una în italiană (traducător Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie, şi abatele Guasco); a fost recomandată în Enciclopedia lui Diderot şi d'Alambert (XXXIV, Geneva, 1778). Viaţa lui Constantin Cantemir a fost scrisă în 1716 în limba latină. Varianta în limba rusă a apărut la Moscova în 1783, cuprinzînd şi genealogia cantemireştilor, alcătuită de T. Baier, membrul Academiei Imperiale de Ştiinţe a Rusiei.

Această lucrare este prima monografie despre viaţa şi activitatea unui domn al Moldovei - încă o  mărturie valoroasă a bogăţiei şi diversităţii istoriografiei moldoveneşti. La 11.07.1714 Dimitrie Cantemir este ales membru al Academiei din Berlin (Societas Regia Berolinensis). În diploma de membru se menţiona că alesul „printr-o pildă pre cît de demnă de laudă, pre atît de rară şi-a închinat numele ilustru cercetărilor ştiinţifice”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
1496 locuitori

Domulgeni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Domulgeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Florești șu la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1496 de oameni. Satul Domulgeni a fost menționat documentar în anul 1611.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.