17 noiembrie 2010, 14:41 views 53164
Materiale din compartiment: Galeria foto |

Compozitori

Eugen Doga„Moldova-film” a avut norocul ca din primele zile ale existenţei studioului în cinematografia naţională să vină cei mai buni compozitori ai republicii.

Chiar primul film artistic al studioului „Melodii moldoveneşti” care a apărut pe ecranele Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste în 1955 avea coloana muzicală, alcătuită cu muzică deja foarte cunoscută şi îndrăgită la acea vreme. Muzica pentru acest film a fost scrisă de Şico Aranov şi Vasile Zagorschi. Apoi în urma primului succes, V. Zagorschi a compus muzică pentru mai mult de 10 filme ale studioului.

Pentru filmul „Balada haiducească” produs în 1958 muzica a fost scrisă de David Fedov. La festivalul unional de la Kiev Fedov a primit premiul II al festivalului pentru muzica scrisă la acest film. Tot el a creat muzica pentru filmele noastre „Cîntec de leagăn”, „La marginea oraşului”, „Doftorie amară” şi pentru peliculele cu desene animate „Mariţa”, „Cocostîrcul Chici” ş.a.

Cea mai fructuoasă colaborare studioul a avut-o cu Eugen Doga. Începînd cu pelicula „Se caută un paznic”, el a colaborat cu mai mulţi regizori, îndeosebi cu Emil Loteanu a scris muzica pentru filmele „Lăutarii”,  „Şatră urcă-n cer”, „Dulcea şi tandra mea fiară”, „Ana Pavlov”, „Luceafărul” etc. Pînă în zilele noastre Eugen Doga a compus muzica pentru mai mult de 80 de filme şi nu numai pentru studioul „Moldova-film”.

Destul de intens a colaborat cu „Moldova-film” compozitorul Eduard Lazarev. El a creat muzica pentru filmele noastre „Insula vulturilor”, „Bărbatul de lîngă tine”, „Ultima lună de toamnă”, „Cavalerul visurilor”, „Dmitrie Cantemir”, „Ofiţerul în rezervă”.

La prima etapă, a inaugurării studioului „Moldova-film”, compuneau muzică pentru filmele noastre veteranii muzicii naţionale Ştefan Neaga, Simion Zlatov, Eugen Coca, David Gherşvild. Cu timpul la studiou au fost invitaţi şi compozitori ai generaţiei tinere.

În afară de E. Doga şi E. Lazarev au mai compus muzică pentru filme Petru Goia, Gheorghe Neaga, Valerii Loghinov, Alexandru Sochireanschi, Zlata Tcaci, Valentin Dînga, Genadie Ciobanu, Ion şi Petru Aldea-Teodorovici ş.a.

Compozitorii moldoveni au compus muzică şi pentru studiourile cinematografice din alte republici Şico Aranov a scris muzică pentru filmul „Leana”, Eduard Lazarev pentru „Mosfilm”, Eugeniu Doga şi astăzi scrie muzică pentru fostele republici ale URSS, dar şi pentru alte ţări.

Muzica moldovenească, inclusiv şi cea creată special pentru filme se bucură de o mare popularitate printre spectatori.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
186 locuitori

Odaia este un sat din cadrul comunei Șișcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 186 de oameni. Satul Odaia a fost menționat documentar în anul 1875.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.