Burlea Vlad

Vlad Burlea – compozitor.

Născut in 1957, la Bravicea, Călăraşi, Rep. Moldova. Studiile medii le-a obținut în școala din sat. După satisfacerea serviciului militar în armata sovietică (1975-77), este înscris la Colegiul de muzică Șt. Neaga la secția Teoria muzicii. După absolvire este încadrat ca profesor de teoria muzicii și solfegiu la școala muzicală din s. Costești, Ialoveni. În 1985 este admis la secția muzicologie și compoziție a Conservatorului de stat G. Muzicescu din Chișinău. A studiat compoziția în clasa profesorului Gheorghe Mustea și a absolvit Conservatorul de Stat “Gavriil Musicescu”  în 1992. În 1994 devine membru al Uniunii compozitorilor și Muzicologilor din Rep. Moldova. Urmează studii post-universitare la compoziţie în clasa compozitorului Pavel Rivilis, (1996-99). Semnează creaţii vocal-simfonice, orchestrale, corale, vocale şi instrumentale de cameră: oratoriul ”Monastirea Argeșului” (tablouri epice după V. Alecsandri),,  simfonia “Destine”, Cantata  „Ora Eternă” (pe versuri de poeți, contemporani lui Eminescu), simfonia „Mărturiile calvarului”, „Ție, Doamne, rogu-mă” pentru soprano, cor, orchestră de coarde și grup de alamă, „The Gate” (Poarta) - concert  pentru saxofon și orchestră de coarde, „Quo vadis?” concert pentru violă și orchestră,”Rituri și dansuri telurice”, pentru ansamblu instrumental, ciclurile vocale pentru mezzo-soprano și pian, „Monologuri latente” pe versuri de Vlad Druc și „Ecuațiile disperării” pe versuri de Valeriu Matei, ciclul instrumental de duete „Sound Motion” (Perpetuarea sunetului),ciclul de preludii și piese pentru pian, liederi, romanțe, piese instrumentale, muzică electro-acustică, muzică de teatru şi film. Un loc aparte în creația sa îl ocupă Suita „Trei tablouri rustice pentru orchestră”.

Este laureat al Concursului de compoziţie a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova (UCMM). Participant la majoritatea ediţiilor ale Festivalului Internaţional Zilele muzicii noi la Chişinău și la câteva ediții a festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi la București.  Este secretar-responsabil al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, membru-titular al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova. Creațiile sale sunt interpretate în prestigioase săli de concert din țară și de peste hotare (România, Spania, Franța, Germania, Rusia, Belarus, SUA, Israel) 

Este profesor de compoziţie, orchestraţie și teoria formei, la Centrul de Excelență în Educație Artistică “Şt. Neaga”, lector - universitar la Academia de Muzica, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău.  

Titluri şi premii:

Laureat al Concursului de Сompoziţie al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova (1999, 2005).

Titlul onorific „Maestru în Artă", 2011.

Cavaler al ordinului Gloria Muncii (2017).

Filmografia:

„Oaspetele ceresc", 1989, artistic, scurtmetraj,

„Ştefan cel Mare", 1989, documentar, lungmetraj,

„Clopotarul", 1989, documentar,

„Druţă acasă", 1989, documentar,

„Rătăcirea", 1989, artistic, scurtmetraj,

„Ultimul rol", 1989, artistic,

„Mihai Eminescu", 1989, documentar, lungmetraj,

„Moş Ion în cosmos", 1992, artistic, scurtmetraj,

„Unde fugi, maestre?", 1992, artistic.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
230 locuitori

Humuleşti este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 28 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 230 de oameni. Satul Humuleşti a fost înființat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.