Verhola Vitalii

Vitalii Verhola – compozitor, pedagog.

Născut la 30 iulie 1946 în satul Grebenca, regiunea Poltava Ucraina. A absolvit Şcoala muzicală din Poltava în anul 1966 şi Institutul de Stat de Arte „G. Muzicescu" din Chişinău în anul 1977 (atelierul de creaţie al profesorului V. Zagorschi).

Îşi începe cariera în anul 1971 în calitate de profesor la Şcoala muzicală (cu ciclul de instruire de zece ani) din Chișinău. În anul 1972 devine întîi metodist superior, apoi șef de secţie al Societăţii de Muzică Instrumentală şi Corală al RSSM. Membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova. Din anul 1974 este consultant superior al Uniunii Compozitorilor din RSSM, apoi în anii 1977-1984 – secretar executiv al Uniunii Compozitorilor din Moldova.

Debutează în anul 1971, compunînd muzica pentru opera comică „Aventurile lui Păcală" după libretul scenaristului Alexandru Conunov. S-a manifestat şi în calitate de compozitor de cinema, compunînd muzică pentru cîteva filme, produse la studioul „Moldova-film".

A decedat la 14 august 1984, la Chişinău.

Creaţii muzicale:

– opera – „Aventurile lui Păcală» (1 act), 1971;

– pentru Orchestra Simfonică – scene dramatice după romanul lui C. Negruzzi „Alexandru Lăpușneanu", 1969;

– pentru oboi, timpane și ansamblu de coarde – „Şapte piese", 1969;

– pentru pian şi cvintet, 1970;

– pentru vioară şi pian – „Sonată-rapsodie", 1970;

– pentru trio de coarde, 1971;

– pentru pian – „Sonatina", 1971;

– pentru voce și pian – ciclurile: „Închinare" (text G. Vieru, 1969) și „Dangăt" (texte ale poeților sovietici, 1970).

Filmografia:

„Bărbaţii încărunţesc devreme", 1974, artistic,

„Cerul în diamante", 1976, documentar,

„Reperele timpului", 1976, documentar,

„Devenirea", „Telefilm-Chişinău", 1976, documentar,

„Suspectul", 1978, artistic,

„Guguţă – frizer", 1980, animaţie,

„Ciuboţele pentru barză", 1984, animaţie.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
3131 locuitori

Tabani este un sat şi comună din raionul Briceni. Tabani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3131 de oameni. Prima atestare documentară a satului Tabani datează din anul 1437 cînd acesta se afla în proprietatea boierului Mihail de la Dorohoi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.