Iordache Stavrachi

Iordache Stavrachi a fost caimacam (locțiitor de domn) în Moldova în perioada august -  decembrie 1749. Ocupă tronul după mazilirea lui Constantin Mavrocordat pînă la sosirea în Moldova ca domn a lui Constantin Racoviță la 18 decembrie 1749.

A avut anterior rangul de spătar, fiind un „om semeț și lacom, prototip de fanariot”. A stat în spatele politicii fiscale excesive a lui Constantin Racoviță care a mărit impozitele, provocînd astfel nemulțumirea boierilor și a țării.

Iordache Stavrachi a fost capuchehaia (reprezentantul) lui Constantin Racoviță la Poartă, însă a lucrat împotriva stăpînului său, provocînd mazilirea lui în 1757.

A sfîrșit prin a fi spînzurat la Istanbul din ordinul sultanului, după plîngerea boierilor din Valahia, cu care Iordache Stavrachi se răfuise crunt după ce ajunse în Valahia persoana de încredere a domnitorului Ștefan Racoviță.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
19 locuitori

Şestaci este un sat din cadrul comunei Prepeliţa, raionul Sîngerei. Localitatea Șestaci se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.