Materiale din compartiment: Galeria foto |

Ștefan Tomșa al II-lea

Ștefan Tomșa al II-lea (sau Ștefan al IX-lea Tomșa), Domn al Moldovei: 20 noiembrie 1611 - 22 noiembrie 1615 și septembrie 1621 - august 1623.

Pretins fiu de domn, în realitate un mic boier din satul Otești, ținutul Putnei, fost capuchehaie al Movileștilor la Poartă.  A fost lefegiu în armata lui Ștefan Bathory, iar mai tîrziu a intrat în armata turcească participând la un război cu perșii.

Ajunge domn în Moldova fiind susținut de mica boierime, oășeni și țărani care era , după cum scrie cronicarul Matei al Mirelor „bun mai ales pentru săraci, dar aspru față de boieri, pentru că aceștia erau nedrepți față de sărăcime”. Partida filopolonă și antiotomană din Moldova, în frunte cu paharnicul Bucuioc și vornicul Nistor Ureche, s-au refugiat în Polonia pentru a cere sprijin militar împotriva noului domn.

În vara lui 1612 oștile polone conduse de Ștefan Potocky, ginerele lui Ieremia Movilă, intră în Moldova. În bătălia de la Cornul lui Sas, pe Prut (23 iulie 1612), Ștefan Tomșa cu oastea de țară și ajutor tătăresc, ieși învingător. A avut loc o cruntă represiune îndreptată împotriva marii boierimi, toți marii boieri prinși au fost decapitați, iar moșiile multora au fost confiscate.

În 1613 Ștefan Tomșa aderă la tratatul de alianță încheiat între Radu Mihnea, domnul Valahiei și Gabriel Bethlen și participă la expediția militară în Transilvania, sprijinindu-l pe Gabriel Bethlen să ajungă principe. Cei trei domni se angajau să fie cu credință și ascultători la orice poruncă a sultanului turcesc, făcîndu-și jurămînt de „a trăi ca frații și a nu se părăsi unul pe altul pînă la moarte”.

În 1615 boierii mari ai țării se ridicară din nou împotriva lui Ștefan Tomșa, dar acesta chemă pe tîrgoveții din Iași la oaste și cu ajutorul lor înfrînse pe boieri la Fîntîna lui Păcurar, lîngă Iași.

În noiembrie 1615 Movileștii au pătruns din nou în țară, sprijiniți de oastea nobililor poloni. În lupta de la Tătăreni, lîngă Iași oastea nobililor birui pe oștenii lui Ștefan Tomșa, care se văzu silit să fugă în Muntenia. Alexandru Movilă, un tînăr de doar 14 ani, fu proclamat domn al Moldovei.

Ștefan Tomșa revine pe tronul Moldovei în 1621, cîrmuind țara mai puțin de doi ani. În această domnie a căutat să ajungă la o înțelegere cu boierii, dar și cu polonii. A început construcția Mănăstirii Solca, dar nu a reușit să o ducă la bun sfîrșit. A fost mazilit în 1623, sfîrșindu-și zilele pe malurile Bosforului.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
324 locuitori

Troian este un sat din cadrul comunei Vozneseni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 74 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 324 de oameni. Satul Troian a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.