Materiale din compartiment: Galeria foto |

Simion Movilă

Simion Movilă a domnit în Moldova  în perioada 10 iulie 1606 - 24 septembrie 1607, avînd anterior două domnii în Valahia.

Fiul logofătului Ion Movilă şi al cneaghinei Maria, fiica lui Petru Rareş. A fost ajutat să ocupe tronul Munteniei de către fratele său Ieremia Movilă şi de cancelarul Poloniei, Ian Zamoyski. Trupele moldo-polone au înfrînt oştile lui Mihai Viteazul la Teleajen în octombrie 1600.

După moartea lui Ieremia Movilă, obţine acordul sultanului de a urca pe tronul Moldovei, în locul nepotului său Constantin Movilă. Această manevră a amplificat conflictul dintre cele două mari ramuri ale Movileştilor. Simion a fost căsătorit cu Marghita, pe numele ei polonez, Melania Zolkiewska, care era la fel de ambițioasă ca și cumnata ei Elisabeta, soția lui Ieremia. Relaţiile cu Polonia şi cu boierii au devenit din ce în ce mai reci. Simion Movilă a murit otrăvit în urma unui complot în 1607. A fost înmormîntat la mănăstirea Suceviţa.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
2050 locuitori

Cuconeştii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Cuconeştii Noi şi Cuconeştii Vechi. Satul este amplasat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ, la 33 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constitue 2050 locuitori. Satul Cuconeştii Noi a fost întemeiat în anul 1870. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.