02 february 2012, 11:37 views 68098

Strugurii – un dar preţios pentru sănătatea noastră

Struguri

Din timpuri străvechi oamenii au cunoscut proprietățile terapeutice ale strugurilor. După cum se știe procesul de îmbătrînire are loc din cauza formării unui surplus de radicali liberi, iar antioxidanții, care se găsesc în sîmburii și coaja strugurilor împiedică formarea acestora.

Strugurii conţin elemente importante pentru sănătatea omului – vitamine, minerale, celuloză şi chiar proteine, ceea ce face ca strugurii să fie un dar preţios pentru sănătatea omului şi să-i folosim ca remediu casnic într-o mulţime de boli.

În struguri au fost descoperite circa 300 de substanţe biologic active cu proprietăţi radioprotectoare, bactericide, antioxidante, neurostimulatoare, de tonifiere şi alte proprietăţi funcţionale. Prin urmare, pe lîngă cunoscutele bioflavonoide, zaharuri, acizi, pectină şi acizi organici sub pieliţa acestui „fruct regesc” se află un întreg „cocktail” de vitamine C, A, B1, B2, B5, B6, B9, E, PP, R dar şi natriu, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, mangan, fier, zinc, cupru, siliciu şi multe altele etc.

Tratarea cu struguri se foloseşte din timpuri străvechi. Medicii din Babilon spre exemplu încă în anul 950 î. Hr., dar şi Hipocrate, marele medic din Grecia Antică, fondatorul medicinii, foloseau pe larg strugurii şi mustul în tratarea multor boli interne şi externe. Hipocrate considera proprietățile curative ale sucului de struguri egal cu proprietățile curative ale laptelui matern, subliniind că strugurii sînt folositori atît pentru cei sănătoşi cît și pentru cei bolnavi.

O serie de savanți afirmă că cel mai vechi „manual de medicină” cunoscut pînă azi este o tăbliță sumeriană (de 4000 ani), găsită în ruinele de la Nippur. Pentru prepararea medicamentelor „medicul sumerian” folosea de vin, pe care îl amesteca cu alte plante medicinale. Vechii egipteni recomandau strugurii copți, amestecați cu pastă de grîu, pentru stimularea poftei de mîncare, tot ei foloseau strugurii dulci în cazurile congestiei pulmonare.

În secolul al XIX-lea, tratarea cu struguri, bazată pe rezultatele obţinute în medicină, biologie, biochimie, se aplica pe larg în Franţa, Germania, Italia, Elveţia, Rusia etc. Medicina a dat dreptate strămoșilor noștri, care au foloseau strugurii în alimentaţie pentru a-şi recăpăta forțele, dar şi pentru a-şi întări sănătatea. Componența chimică a strugurilor a fost studiată amănunțit și tratamentul cu struguri s-a extins în toată lumea.

În Moldova, baştina tratării cu struguri este oraşul Camenca, unde la începutul secolului al XIX-lea contele P. H. Wittgenstein a folosit locurile sud-vestice ale Nistrului pentru cultivarea soiurilor de struguri de masă cu proprietăţi curative, aduse din Franţa, Italia, Elveţia. El a deschis pe moşia sa un spital, unde se aplica tratarea cu struguri a invalizilor de război din 1812. Mai tîrziu în locul acestui mic spital s-a construit un sanatoriu cu peste 500 de locuri.

Bobiţele de poamă exercită asupra organismului acţiuni diferite: diuretice, purgative, ameliorează schimbul de substanţe, normalizează tensiunea arterială. Strugurii se recomandă la tratarea anemiei, tuberculozei, astmei bronhiale, bolilor de ficat şi rinichi etc. Poama este contraindicată în cazul ulcerului stomacal şi duodenal, bolilor intestinale, diabetului zaharat, obezităţii.

Se recomandă să consumăm strugurii, ca orice alt soi de fructe între mesele principale, dar nu mai devreme de 2-3 ore după mîncare. În caz contrar digestia este pusă în pericol şi apare balonarea nedorită.

Legenda Viței de vie – dătătoare de putere. Se spune că un împărat umblînd prin împărăția sa a văzut cîte pricini pornesc de la vinul tulburător de minte. A hotărît atunci să stîrpească copăcelul blestemat al viței de vie. Împăratul a murit și alții i-au luat locul în scaun. Odată, un crai din țara aceea a pornit la vînătoare prin codru pînă a dat de un urs, care s-a luat după el. Așa a ajuns la un schit unde trăia un călugăr bătrîn. Cum auzi gălăgia, călugărul ieşi din chilie, vede ursul și pe acel care-l goneşte. Se dezbracă de haina călugărească, își suflecă mînecile, iese înaintea ursului, îl prinse de urechi de începu să tremure ca un miel. S-a minunat împăratul și l-a întrebat, de unde are atîta putere. Acesta i-a răspuns, că are un butuc de vie, o tufă dătătoare de puteri, care face struguri la vreme de toamnă. Prisosul îl strînge și îl pune în pod, de are tot anul. Cînd a venit împăratul de la vînătoare a dat poruncă tare: „De azi înainte tufa de viță de vie să aibă slobozenie să crească peste tot cuprinsul împărăției, împărtășindu-se oricine din darurile ei, dar numai atît ca să fie vrednic de a apuca și ține ursul de urechi.

Tratamente cu struguri:

StruguriRecomandări fitoterapeutice ‒ intern – strugurii au o influenţă deosebită asupra aparatului digestiv, în special proprietăți tonice, fiind utili în dispepsii, astenii gastro-intenstinale. Strugurii sînt benefici în hepatite, avînd totodată și proprietăți coleretice.

Prioritățile diuretice și depurative marcante fac din struguri un adjutant de neprețuit în afecțiunile renale inclusiv litiaze, în boli de piele, reumatism, gută. Asupra aparatului cardio-vascular are acțiune hipotensivă şi de scădere a colesterolului, se mai folosesc şi în artroze.

Contraindicaţii pentru tratamentul cu struguri: Există o serie de contraindicaţii pentru folosirea strugurilor în tratamente, de care trebuie să ţinem cont şi să nu ne riscăm sănătatea, de dragul unor experienţe.

Nu se recomandă bolnavilor de diabet, obezilor, inclusiv acelora de tip endocrin şi hipofizar, acelora cu ulcer stomacal şi a celui duodenal,  cu ciroză la ficat, în cazul hepatitelor, empiemei vezicii biliare a altor boli cronice ale rinichilor, colitei, însoţite de diaree, cariei şi stomatitei. Iar despre faptul că femeile însărcinate şi cele care alăptează nu ar fi de dorit să consume struguri sau dacă consumă în cantităţi reduse şi după consultarea cu medicul ştiu mulţi dintre dvs., printre motive se numără: sînt foarte hrănitori, pot mări glucoza în sînge, pot duce la creşterea fătului în exces, unele soiuri de poamă neagră pot coborî hemoglobina.

Mai trebuie să ţineţi cont de următorul lucru, dacă urmaţi cura cu struguri, atunci cînd consumaţi mulţi struguri, trebuie să evitaţi alimentele ce au multe grăsimi, laptele crud, berea, alte băuturi alcoolice, apele minerale, legumele crude şi o cantitate mare de fructe (altfel riscaţi o diaree).

Cît n-ar fi de plăcut tratamentul cu struguri, înainte să-l faceţi, ar trebui, totuşi, să consultaţi medicul. Trebuie să mai ştiţi, că strugurii sînt un produs cu o cantitate sporită de calorii. Tratîndu-vă cu struguri puteţi adăuga în greutate, dacă nu renunţaţi la alte produse bogate în calorii şi nu veţi începe activ să ardeţi caloriile, mişcîndu-vă intens şi lucrînd fizic.

Ce-i drept fiecare, chiar şi acei care suferă de diabet zaharat pot savura periodic struguri: în prezent medicii vor să scoată interdicţia pentru struguri bolnavilor de diabet zaharat (cum s-a întîmplat şi cu mierea). Iar smalţul dinţilor poate fi protejat de distrugere, clătind gura cu soluţie slabă de bicarbonat de sodiu după consumul de struguri.

Remedii din struguri pentru anumite boli:

  • Sucul de struguri verzi (necopţi) ajuta la tratarea anginelor, stomatitelor, îndepărtarea stărilor febrile.
  • Ca uz extern, sucul de struguri verzi poate fi utilizat sub forma de loţiune pentru faţă.
  • Cura cu struguri. Dacă se consumă zilnic 1-2 kg de struguri сopţi se vor trata: constipaţia, hemoroizii, anemia, litiazele biliare şi urinare, obezitatea (în acest caz se recomandă a se consuma numai struguri pe parcursul a 14 zile), dermatozele. Acest tratament are un efect laxativ, eliminator de acid uric, diuretic. Dacă aţi hotărît să urmaţi o cură cu struguri, înainte de începerea curei propriu-zise, este de dorit să începeţi cu înlocuirea micului dejun cu struguri în felul următor: să se suprime orice alt aliment la micul dejun şi să se consume progresiv, pîna la 400 g de struguri. Se recomandă ca prînzul şi cina să înceapă cu consumarea a 200-300 g de struguri, astfel încît cantitatea consumata zilnic să fie de aproximativ 1 kg. Atenţie! în acelaşi timp, trebuie redus treptat consumul alimentelor bogate în glucide şi alimentele grele (carne de porc, cartofi prăjiți, făinoase, tocături etc.). Dacă problemele dvs. de sănătate sînt minore, vă puteţi limita la acest tratament simplu, făcut trei sau patru săptămîni. Daca aveţi afecţiuni mai grave, după cîteva zile, puteţi opta pentru cura exclusivă: de la 2 pîna la 3 kilograme pe zi ‒ în mai multe reprize ‒ timp de şase zile, fără altă hrană şi fără a consuma alcool. Datorită marii sale puteri energizante, strugurii fac să dispară complet senzaţia de foame. Atunci cînd cura de struguri este urmată cu regularitate, rezultatele sînt excelente.
  • Cei care suferă de gută, reumatism şi artroză simt o uşurare evidentă, deoarece acest fruct debarasează ţesuturile de reziduurile alimentare incomplet arse. Persoanele anemice prind putere. Regulator al tensiunii, strugurele este util pentru hipertensivi, dar şi pentru hipotensivi. Cura de struguri curăță rinichii (mai ales în caz de nefrită), diminuează aciditatea urinară, scade cantitatea de acid uric, are o acţiune benefică asupra ficatului. În bolile de nutriţie, cura de struguri este o terapie des recomandată.
  • Nu putem omite aparatul cardiovascular, asupra căruia cura cu struguri are o acţiune tonică vizibilă.
  • Diabeticii nu sînt excluşi de la aceasta cură, deoarece strugurii conţin zaharuri cu ardere lentă, care se asimilează uşor. În plus, zaharul din struguri îngraşă mai puţin decît glucidele altor alimente.
  • Rahiticii, persoanele care acuză frecvent stări de oboseală, cei care suferă de demineralizare, vor trebui şi ei urmeze acest tratament sănătos care este indicat, de asemenea în toate bolile de sînge şi ale aparatului circulator, în arterioscleroză etc.
  • În timpul curei exclusive, nu trebuie să se consume decît struguri (bine copţi). Puteţi mînca alternativ struguri albi, struguri negri şi alte soiuri.

Cu totul extraordinar este faptul că strugurele ne oferă proprietăţile sale medicinale fără a suprasolicita aparatul digestiv; este fructul cel mai bine digerat de stomac.

Zaharurile sale, care se depun în ficat şi în muşchi sub forma de glicogen, se transformă în glucoza la cea mai mică solicitare a organismului; din aceasta cauză, el este alimentul ideal al tuturor acelora, care fac sport de performanţă. Pentru această proprietate şi multe altele, strugurele este recomandat astenicilor şi copiilor.

  • Trebuie să mîncați struguri zilnic, dacă vreţi să depăşiţi anotimpul rece fără dificultăţi, căci întărindu-ne imunitatea naturală, ei ne protejează de guturai şi de gripă.
  • Strugurele curăţă bine intestinul, astfel încît, consumându-l cu coajă şi cu sîmburi, el va permite persoanelor care suferă de constipaţie să profite de dărnicia sa.
  • Bogat în vitamina B, acest fruct este înzestrat cu virtuţi calmante, sedative şi hipnotice. Un strugure înainte de somn le-a ajutat unora să scape de insomnii.

Din cauza stropirii viilor, se recomandă cu insistenţă ca fiecare ciorchine de strugure să fie foarte bine spălat sub jetul de apă.

Alte reţete şi modalităţi de folosire:

  • Astm: se iau 150 g de struguri bine spălaţi. Se pun în mai puţin de 500 ml de apă. Se fierb 15 minute. Se strecoară după răcire. Se beau trei sau patru pahare în timpul zilei. Se îndulceşte de preferinţă cu miere.
  • Litiază: 100 g de struguri şi 100 g de struguri puterea ursului. Se pun în 500 ml de apă şi se fierb cam zece minute. Se strecoară. Ceaiul obţinut se bea în cinci prize în timpul zilei.
  • Mască tonifiantă pentru ten normal: un ciorchine de strugure (foarte bine spălat sub jet de apă, la robinet). Se zdrobesc boabele şi cu un tampon de vată se umezeşte uşor pielea feţei. Se lasă sa acţioneze două sau trei minute, apoi se clăteşte.
  • Osteoporoză ‒ cura cu struguri poate preveni şi combate eficient osteoporoza.
  • Hipertensiune, hipotensiune ‒ cura de struguri este utilizată atît în hipertensiune cît şi în hipotensiune.
  • Diabet ‒ deşi strugurii sînt foarte dulci sînt indicaţi chiar şi în diabet, dar consumaţi, totuşi, cu moderaţie. Strugurii conţin zaharuri, care se eliberează lent şi se asimilează cu uşurinţă.
  • Stimulează procesele schimbului de substanţe în organism, pofta de mîncare.
  • Ajută să depăşiţi starea de oboseală cronică.
  • Strugurii diminuează riscul dezvoltării unor boli cronice, pentru că au un efect antiinflamator şi imunostimulator puternic. Sînt eficienţi şi în cazul multiplilor viruşi inclusiv cel de herpes simplex.
  • Indigestie. Strugurii ajută la depăşirea indigestiei. Este preferat în cazul indigestiilor şi pentru că este o hrană uşoară pentru stomac.
  • S-a stabilit că în cazul tuberculozei şi cancerului, administrarea strugurilor influenţează benefic organismul.

Astfel, strugurii au un rol cheie în prevenirea multor boli şi pot fi folosiţi ca remediu pentru multe boli.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
266 locuitori

Evghenievca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea Evghenievca se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 266 de oameni. Satul Evghenievca a fost întemeiat în anul 1907.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.