Reguli la servirea mesei
Mesele de familie sînt de obicei simple, dar aceasta nu înseamnă că pot fi servite neglijent. Se consideră că nu numai gustul bucatelor, dar şi masa frumos aranjată este în grija gospodinelor. De aceea totul începe de la masa care trebuie aşternută cu o faţă de masă şi şerveţele pentru fiecare persoană.
Pe masă se recomandă să fie o sticlă cu apă, solniţa, un suport pentru vasele fierbinţi, un coşuleţ pentru pîine.
Mesele festive trebuie să fie cît mai elegante – acoperite cu feţe de masă albe şi şerveţele ţesute. Vesela să fie de calitate şi nu variată.
Nu se recomandă separarea pe cele două părţi ale mesei, de o parte femeile şi de alta bărbaţii. Nu se recomandă aşezarea copiilor la mesele festive împreună cu cei adulţi, pentru ei se pregăteşte o masă separată.
La masă, bărbaţii servesc băuturile, iar femeile bucatele.
Pentru fiecare mesean se prevăd următoarele: o farfurie plată şi una pentru aperitive, în stînga se aşează şerveţelul şi furculiţa, la dreapta cuţitul şi lingura. În faţa farfuriei se aşează paharele pentru băuturi tari, vin, apă.
La mesele din cadrul sărbătorilor nu trebuie grăbiţi mesenii, aducînd felurile de bucate una după alta la intervale mici de timp.
Platourile cu mîncare trebuie să fie frumos ornate. În acest scop se folosesc felioare de morcov, rondele de ceapă, felii de roşii, ardei graşi, castraveţi muraţi, albuş de ou fiert şi gălbenuşuri, foi de salată verde, felioare de sfeclă roşie, gogoşari, în dependenţă de anotimp şi de priceperea gospodinei.
Mezelurile se pot aranja pe frunze de salată iar peştele poate fi decorat cu felii de lămîie şi măsline.
Pîinea se serveşte în coşuleţe, acoperite cu un şerveţel frumos brodat sau cu dantelă la margini.
Dacă la masă sînt folosite şerveţele de pînză ele se deschid şi se aşează pe braţ, dar pe masă trebuie să fie un suport cu şerveţele de hîrtie.
Există o regulă elementară pentru a evita monotonia culinară: diversitatea felurilor de mîncare poate împăca toate gusturile, iar masa va fi reuşită. O altă regulă a meselor festive este: cînd vin oaspeţii, pe mese sînt aduse bucatele reci, aperitivele. Numai după un timp se aduc bucatele calde, începînd cu sarmalele, apoi fripturile ș. a. desertul, copturile, tortele se aduc la sfîrşitul mesei.
Bucătăria tradiţională şi arta preparării şi servirii bucatelor este firul ce ne leagă de cultura şi obiceiurile naţionale ale poporului nostru.
Prepararea bucatelor cît şi servirea lor este o ocupaţie importantă şi în acelaşi timp cere anumite cunoştinţe, deprinderi, experienţă. Cu alte cuvinte pentru a însuşi secretele culinare, ca de altfel, oricare altă ocupaţie, e nevoie de vocaţie, puţin talent şi respectarea unor reguli speciale. Acest talent îl au de obicei femeile, dar el rămîne neobservat de cei din jur deoarece este considerat un lucru firesc.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1475
- Populația:
- 6174 locuitori
Mereni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petrovca și Mereni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Anenii Noi și la 20 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6174 de oameni. Satul Mereni a fost menționat documentar în anul 1475.