Stejarul de 700 ani din s. Cobîlea, Șoldănești
Satul Cobîlea, din raionul Şoldăneşti, se numea înainte Cobîlnea, este amintit pentru prima oară în documentele din anul 1456. Este situat în zona aşa-numitei Stepe de Soroca, din nord-estul Moldovei.
Este cunoscut prin monumentele sale istorice şi culturale – o biserică veche, care are aproximativ 700-800 ani, iar specificul său arhitectural nu se mai întîlneşte nicăieri pe teritoriul Moldovei şi nici stejarul cel mai bătrîn, aşa-numitul stejar al lui Ştefan cel Mare, vîrsta căruia se estimează a fi de 700 de ani. În sat este şi o biserică nouă. Pe teritoriul protejat, în afară de biserica veche şi stejar se mai află un monument istoric, bustul domnitorului Ştefan cel Mare.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1432
- Populația:
- 1661 locuitori
Medveja este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Medveja şi Slobozia-Medveja. Satul Medveja se află la o distanță de 25 km de oraşul Briceni, la 3 km de staţia de cale ferată Medveja, 270 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Medveja constituia 1661 de oameni. Prima atestare documentară a satului Medveja datează din 1 august 1432.