|
O clădire istorică din Chișinău va fi restaurată
Moara Roșie, una dintre primele mori cu abur din Chişinău, care de mai bine de patru decenii stă în ruine, va fi readusă la viaţă.
Municipalitatea a început curăţarea clădirii istorice, după care va fi efectuat un studiu de fezabilitate pentru a putea începe reconstrucţia monumentului arhitectural.
Moara Roșie a fost construită în perioada anilor 1850–1860. Dupa 24 de ani, in 1884, a trecut printr-o transformare, fiind reconstruita, din piatră, avînd trei niveluri.
Odată cu trecerea anilor şi uitată de autorităti, moara a ajuns într-o stare deplorabilă. Zilele trecute, muncitorii au curăţat vegetaţia care ameninţa structura de rezistenţă a monumentului istoric. Proiectul de restaurare prevede întocmirea unei schițe de restaurare şi realizarea expertizei tehnice.
Autorităţile îşi propun să transforme Moara Roşie într-un muzeu municipal, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.
"Mai întîi, vom efectua o expertiză, după care un studiu de fezabilite, care ne va oferi soluţia privind repararea şi consolidarea acestei clădiri. Istoricii spun că primele informaţii despre Moara Roşie datează din secolul al XIX-lea. Deteriorarea monumentului începe aproximativ la sfîrşitul anilor 1980", a menționat Mihai Furculiță, pretorul sectorului Rîşcani.
"A fost pe linia istorică achiziţionată de cunoscutul evreu Avram Levenzon care a reconstruit edificiul, fiind placată cu cărămidă roşie, de aici şi vine această denumire", a spus Ion Ștefăniță, istoric.
Moara Roşie se regăseşte în Registrul Monumentelor Republicii Moldova.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1723
- Populația:
- 1461 locuitori
Baroncea este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baroncea Nouă și Baroncea. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Drochia și la 177 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1461 de oameni. Satul Baroncea a fost menționat documentar în anul 1723.
Comments
(0)