07 january 2011, 12:39 views 41683
Materiale din compartiment: Photo gallery |

Catedrala din Drochia

Arcul de la intrarea pe teritoriul soborului de la Drochia

Este un edificiu de pe teritoriul Moldovei impresionant, fără egal, care se află în punctul cel mai înalt din centrul raional Drochia. Odată cu apariţia sa, Catedrala a devenit cel mai important şi vizibil reper din oraş, atrăgînd privirile orăşenilor şi oaspeţilor Drochiei.

Decizia despre construcţia acestui locaş sfînt a fost luată în anul 1988, în acelaşi an a fost sfinţit locul destinat construcţiei lui. Zidurile catedralei au fost ridicate timp de 4 ani. În anul 1998 catedrala cu cinci cupole a primit primii enoriaşi. Iată o scurtă informaţie despre această construcţie arhitecturală: Autorul proiectului este Alexandru Ţăranu, originar din Оrhei.

Catedrala a fost ridicată de o brigadă de constructori din Viniţa (Ucrainа) cu participarea constructorilor români. Construcţia a durat începînd cu anul 1988 şi pînă în anul 1995. La construcţia soborului au fost folosite 250 mii de cărămizi. Altarul de lemn a fost făcut de brigada de meşteri din România.

Picturile au fost realizate de către marele pictor român Petre Achiţenie, născut în anul 1929, cu participarea fiului său, Ioan. Este ultima lucrare de proporţii a meşterului, care conform spuselor sale, este şi preferata lui. Pictura a fost realizată pe parcursul anilor 1997-1998. Suprafaţa totală a picturii în stil neobizantin este de circa 3000 m². Este unicul edificiu  din Moldova pictat în acest stil.

Petre Achiţenie

Petre Achiţenie a pictat anterior două catedrale – în anul 1964 la Botoşani şi în anul 1995 la Constanţa. Aceasta este ultima sa lucrare de proporţii. În total, el a pictat peste 60 de biserici din România şi Republica Moldova. Pentru pictarea Catedralei din Drochia Petre Achiţenie a fost decorat de către Biserica Ortodoxă Rusă cu Ordinul Sfîntului Daniil în anul 1999.

Strîngerea de fonduri pentru construcţia catedralei a fost anunţată la nivel naţional, ctitori ai soborului sînt sute de persoane fizice şi juridice. În cartea de memorii a catedralei puteţi citi despre toţi acei, care au participat la acest eveniment.

Fragmente ale picturii interioare a Soborului de la Drochia

Am ţinut, să scoatem în evidenţă acest edificiu din lista celor mai indicate destinaţii turistice din Moldova, anume datorită unicităţii sale şi bogăţiei picturilor. Puteţi să-l admiraţi zile întregi ca apoi să reveniţi din nou şi din nou aici. Noi vă mărturisim, că o facem anual. Iar acum v-am împărtăşit şi Dvs. descoperirile noastre. Vă dorim călătorie plăcută. Mai ales pentru că Drochia este un oraş foarte frumos, bine îngrijit, în care aveţi ce vedea, nemaivorbind de împrejurimi, însă acestea sînt teme pentru alte publicaţii.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429-1463
Populația:
0 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Satul Zahorna a fost menționat documentar între anii 1429 - 1463.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.