Schimbarea la Faţă (Probajinile)
Sărbătoarea Schimbării la Faţă este ţinută la 06.08/19.08 fiind însoţită şi de Moşii Schimbării la Faţă.
Denumirea populară a sărbătorii - Probajinile (obrejenie – transformare, schimbare) aminteşte de epizodul biblic în care Faţa Domnului Iisus Hristos „a strălucit ca soarele, iar veşmintele lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei – 17,2). Sărbătoarea creştină fiind plasată în calendar, probabil, nu întîmplător, tocmai într-un moment cînd natura îşi preface, îşi schimbă „veşmintele” sale. În acest context, sensurile sărbătorii populare se grupează, mai toate, în jurul ideii de schimbare, inclusiv a veşmintelor oamenilor.
Dovadă a faptului că Schimbarea la Faţă este considerată hotar între vară şi toamnă există destule. Se crede că, începînd cu această zi „se probăjenesc” (îngălbenesc) frunzele copacilor şi cîmpul, apele se răcesc.
Cea mai importantă pomană sînt fructele, în special strugurii. De multe ori fructele sînt duse mai întîi la biserică şi sfinţite. Boabele de struguri fiind numite „colivă de struguri”. Biserica în această zi dă oficial dezlegare de a mînca mere, pere, struguri. În popor există credinţa că cine mănîncă struguri înainte de Probajine îşi „afuriseşte” maţele.
Dintre plantele de leac care pot fi culese sînt leuşteanul, muşeţelul. Există credinţa că neapărat trebuie să te împaci cu cei pe care i-ai probozit (certat) de-a lungul anului. Copiii să nu fie proboziţi, ocărîţi, de altfel au toate şansele să li se întîmple acest lucru şi în restul anului.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1446
- Populația:
- 522 locuitori
Trestieni este un sat din cadrul comunei Colicăuţi, raionul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 522 de oameni. Prima atestare documentară a satului Trestieni datează din iunie 1446. La acea dată satul se numea Trestiana şi se afla în componenţa ţinutului Hotin.