Ilie Pălie şi Foca
Ilie Pălie (21.07/03.08) - personaj mitic în calendarul popular, vizitiu la trăsură cerească a lui Sîntilie, aducător de foc şi arşiţă. În unele tradiţii Ilie Pălie produce foc în care suflă Foca şi-l împrăştie.
Pe vremuri în aceste două zile de peste an oamenii nu lucrau de frică că Pălie şi Foca să nu le ardă recoltele şi trupurile.
Ilie Pălie şi Foca sînt personajele mitologice principale ale acestor zile, evident după Sf. Ilie, care aduc foc şi arşiţă, incendii. În trecut au fost incendii mari în aceste zile, de aceea oamenii ţineau sărbătorile şi nu lucrau, ca să nu le ardă casele, ogoarele. Despre aceşti doi sfinţi Ilie Pălie şi Foca calendarul ortodox nu scrie, dar oamenii continuă să-i sărbătorească.
Aceste două divinităţi mitice erau în legătură cu zeul focului şi al soarelui. Numele Pălie derivă din verbul „a păli”, „a pîrjoli”.
Cît despre sărbătoarea numită „Sf. Foca” (22.07/04.08), se zice că Sf. mucenic Foca era considerat patronul navigatorilor şi nu avea legătură cu focul, ci cu apa. Cu toate acestea poporul ţine această zi pentru a se păzi de foc. Faptul, că acest sfînt a fost introdus în calendar, probabil, nu e întîmplător. În luna lui cuptor se produc cele mai multe incendii. Prin unele părţi ale Moldovei se crede, că cîndva demult Foca era un sfînt creştinesc, dar de cînd la ziua lui au ars şapte sate, îl serbează şi păgînii, precum bunăoară turcii. Se zice, că Foca este o creatură răzbunătoare, care arde case, stogurile de paie, cerealele, etc. şi chiar pe cei ce îndrăznesc să lucreze de ziua lui.
În această zi se culege sovîrful, pe care gospodinele îl folosesc la vopsitul lîneţurilor şi firelor de cînepă. Există credinţa, că dacă sovîrful se va culege în această zi, vopseaua făcută din el va avea culoarea roşie ca focul.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1890
- Populația:
- 472 locuitori
Ivanovca este un sat din cadrul comunei Sevirova, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Florești și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 472 de oameni. Satul Ivanovca a fost menționat documentar în anul 1890.