Materiale din compartiment: Photo gallery |

Zeltser Mark

Născut la 8 aprilie 1947 în oraşul Chișinău, Republica Moldova. Pe linie maternă provine dintr-o familie de muzicieni. Primele lecţii la pian le-a luat de la mama sa, care era maestru de concert și profesoară la Conservatorul de la Chișinău. Bunicul matern al lui Mark a fost unul dintre cei mai respectaţi profesori de muzică, dar și dirijor, absolvent al Conservatorului de la Sanct Petersburg, clasa vioară a profesorului L. Auer, concomitent era profesor a două conservatoare private de la Chişinău: „Unirea" și «Municipal», apoi a fost profesor şi prodecan al catedrei „instrumentelor cu corzi" a Conservatorului de Stat de la Chişinău.

Mark îşi continuă apoi studiile muzicale la Şcoala muzicală medie de 10 ani „E. Coca". Debutul său scenic are loc la vîrsta de noua ani, fiind acompaniat de Orchestra de cameră sub conducerea lui E. Vîşcăuţan.

Absolveşte apoi Conservatorul de Stat de la Moscova, clasa pian cu profesorul Ia. Flier, precum și clasa ansamblului de cameră cu profesorul T. Gaidamovici.

Încă de pe timpurile cînd era student M. Zeltser a participat la cîteva concursuri internaţionale prestigioase:

  • 1968 – laureat al Concursului pianiştilor „Ferruccio Busoni" de la Bolzano,
  • 1969 ‒ obţine Premiul Mare la Concursul „Marguerite Long-Jacques Thibaud" de la Paris.

După absolvirea facultăţii, se întoarce la Chișinău, unde este angajat în calitate de profesor la Institutul de Arte. Paralel îşi începe cariera solo în calitate de pianist clasic. A lansat cîteva CD-uri cu lucrări muzicale clasice mondiale.

Din anul 1975 dînsul locuieşte în Statele Unite, la New York. Începînd cu anul 1998 – este profesor la colegiul din Louisiana, îşi continuă cariera solo. A creat un site everynote.com, scopul căruia e să facă accesibile toate operele muzicale clasice create vreodată.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1649
Populația:
1861 locuitori

Limbenii Vechi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Limbenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Glodeni și la 159 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1861 de oameni. Satul Limbenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1649.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.