Mărgineanu Virgiliu

Virgiliu Mărgineanu - producător de filme, organizator al producției filmice. Președinte al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova (2017).

S-a născut la 18 iunie 1969 în satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, Republica Moldova. A absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău (l990), Facultatea Relații Economice Internaţionale la Academia Economice din Bucureşti (1995). A urmat Cururile de Brocheri TACIC şi CAN Veneto's program (1995), Master, Europa - Managementul Întreprinderilor Culturale (1996), Casa Culturii Mondiale Superioare de Cinematografie, Paris, Franţa (2002).

În 2011 i-a fost decernat Premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova "Emil Loteanu" pentru activitatea rodnică în domeniul cinematografiei naţionale. De la începutul secolului al XXI a avut stagii în SUA, Elveţia, Germania ş. a.

Din 1999 este director general al Casei de Filme OWH TV STUDIO. În 2011 a fost primit în Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România. Începînd cu anul 2001 deține funcția de preşedinte al Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF. De-a lungul deceniului studioul, pe care-l conduce a realizat circa 40 de filme documentare şi zeci de emisiuni televizate, apreciate destul de înalt de către spectatori şi distinse cu premii la festivaluri internaţionale. În cadrul studioului pe care-l conduce a fost realizat şi filmul artistic "Nunta în Basarabia". Alt film artistic de lung metraj "Les oublies", în regia lui Mihai Ţărnă, realizat la studioul sus-numit, a fost înalt apreciat.

În 2013 la Chişinău a avut loc al X-lea Festival Internaţional CRONOGRAF. La această ediţie jubiliară au luat parte producători de filme din 22 ţări: România, Danemarca, SUA, Marea Britanie, Franţa, Austria, Letonia, Cehia ş. a. În total, la cele zece ediţii ale CRONOGRAF-ului au participat producători de filme din peste 53 de ţări (aproape un sfert din ţările din lumea întreagă). Și graţie Festivalului CRONOGRAF Moldova devine mai cunoscută în lume.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1789
Populația:
19400 locuitori

Ceadîr-Lunga este un oraş în Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, pe cursul mediu al rîului Lunga, oraşul Ceadîr-Lunga este situat la o distanţă de 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 19401 locutori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1789.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.