Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1789
- Populația:
- 19400 locuitori
Ceadîr-Lunga este un oraş în Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, pe cursul mediu al rîului Lunga, oraşul Ceadîr-Lunga este situat la o distanţă de 30 km de orașul Comrat și la 130 km de Chișinău.
Contents
[top]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 19401 oameni, dintre care 47.4% - bărbaţi şi 52.6% - femei. Structura etnică a populaţiei oraşului este următoarea: 3.78% - moldoveni, 4.9% - ucraineni, 8.00 % - ruşi, 73.67 - găgăuzi, 7.78% - bulgari, 0.03% - polonezi, 0.04 % - evrei, 0.85% - ţigani, 0.92% - alte etnii.
[top]Istoria localitații
Localitatea Ceadîr-Lunga a fost întemeiată la sfîrșitul secolului al XVIII-lea de îteva familii de țărani moldoveni strămutați din satul Ceadîr dinținutul Codru și coloniști veniți din zonele de la sud de Dunăre, bulgari și găgăuzi. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1789. La început așezarea s-a numit Ceadîrul Nou, apoi a luat forma Ceadîr Lunga, inluzînd și numele rîului Lunga în valea căruia a fost întemeiată localitatea. Toponimul Ceadîr este de origine turcică și înseamnă cort, locuință temporară. Recensămîntul de la mijlocul secolului al XIX-lea atestă în localitate 1360 de locuitori, numărul cărora este în permanentă creștere în deceniile următoare, ajungînd la 3629 de locuitori în anul 1897. Principalele îndeletniciri ale localnicilor erau agricultura și creșterea oilor. După cel de-al doilea război mondial se crează potențialul industrial al orașului, peste 30 de întreprinderi industriale și agroalimentare: fabrica de covoare, fabrica de fermentare a tutunului, fabrica de produse lactate, fabrica de panificație, fabrica de vinuri, întreprinderi de construcție.
[top]Resurse naturale
Suprafața totală a fondului funciar al orașului Ceadîr-Lunga este de 9.610 ha, dintre care cea mai mare parte o constituie terenurile cu destinație agricolă - 7.582 ha sau 67% din suprafața totală. Fondul acvatic este format de bazinul rîului Lunga cu o suprafață de 18,4 ha, 2 iazuri cu o suprafață totală de 40 ha și 2 lacuri cu o suprafață totală de 7,4 ha.
[top]Economia locală
În orașul Ceadîr Lunga își desfășoară activitatea circa 2.000 agenți economici. Potențialul economic al orașului Ceadîr Lunga este reprezentat de întreprinderile de prelucrare a produselor agricole, întreprinderi textile. În Ceadîr Lunga a fost înființată unica crescătorie de cai de rasă din Republica Moldova.
[top]Sfera socială
Sistemul educațional al orașului Ceadîr Lunga cuprinde 6 instituții preșcolare, 5 școli medii generale, 3 licee, un colegiu. În anul 2002 s-a deschis Filiala Institutului Umanitar Modern din Moscova, care pregătește studenți la 5 facultăți, aplicînd tehnologiile de instruire la distanță. Sistemul de ocrotire a sănătății este format dintr-un spital, centrul medicilor de familie și o stație de urgență. Instituțiile de cultură din oraș sînt reprezentate de casa de cultură, Muzeul Etnografic și două biblioteci publice. Anual în oraș se desfășoară festivalul „Cîntecul găgăuzesc”, o manifestare teatralizată în stilul vechilor tradiții găgăuze, festivalul „Curcubeul slavon”, la care participă reprezentanții naționalităților slavone.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1913
- Populația:
- 435 locuitori
Floriţoaia Nouă este un sat din cadrul comunei Floriţoaia Veche, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 435 de oameni. Satul Floriţoaia Nouă a fost înființat în anul 1913.
Comments
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.