Materiale din compartiment: Video gallery |

Colîbneac Alexei

Alexei Colîbneac – pictor grafician moldovean. S-a născut la 25 decembrie 1943 în satul Drepcăuţi, Briceni. A studiat la Şcoala Republicană de Arte Plastice "I. Repin" din Chişinău (1958-1962). A absolvit Institutul de Pictură, Sculptură şi Arhitectură din Leningrad (1962-1971).

A debutat în 1959 cu o serie de caricaturi în revista "Chipăruş". Alexei Coîbneac profesează genurile grafică de carte şi grafică de şevalet.

În 1981 pictorul Alexei Colîbneac a îmbunătățit grafica stemei RSSM. A fost eliminată redarea în culori naturale a stemei precum și umbrele și s-a recurs la folosirea unor singure nuanțe.

Alexei Colîbneac este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova din 1971. Membru al Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice UNESCO (Paris, Franţa) din 1994; membru al Uniunii de Creaţie a Artiştilor Plastici din Federaţia Rusă (din 1995).

Este șef al catedrei Grafică a Facultăţii de Arte Plastice a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, conferențiar universitar, Maestru Emerit în Arte. A participat la numeroase expoziții personale și de grup în R. Moldova și peste hotarele ei. Lucrările artistului plastic Alexei Colîbneac se află în muzeele de artă din țară și peste hotare, în colecțiile private.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2928 locuitori

Prepeliţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mihailovca, Prepelița, Clișcăuți, Șestaci. Satul Prepelița se află la distanța de 16 km de orașul Sîngerei și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2928 de oameni. A fost menționat documentar în 1604 cu numele Burnărești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.