Maximovca este un sat și comună din raionul Anenii Noi. Maximovca este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Anenii Noi și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1783 de oameni. Satul Maximovca a fost înființat în anul 1910.
Read moreTopic discussion |
Statistics topic |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#2121 Gebeleizis 19 May 2011 | 0:19 #210 Pentru perioada care nemijlocit a urmat retragerii romane, este reprezentativa cultura Cernjachov-Sintana de Mures care demonstreaza continuitatea elementului autohton traco-dacic cel putin pina la invazia hunilor (sf. sec.IV) si dupa. Doar pe teritoriul interfluviului Nistru-Prut sunt inregistrate la moment in jur de o mie de monumente a acestei culturi. La solicitarea ta am mentionat doar un exemplu si doar pentru perioada initiala a epocii mentionate de tine. Te asigur ca sunt foarte multe argumente ale continuitatii autohtonilor si pentru perioadele ulterioare. -
#2122 razesu 18 May 2011 | 23:44 #205
te rog sa imi prezinti si mie o sursa, una singura .....te rog...... -
#2123 Gebeleizis 18 May 2011 | 23:39 #203 Ceia ce trebuie sa realisam noi singuri cunoastem. Pe parcursul istoriei noi ne-am saturat de sfaturile fratilor mai mari din est sau vest. Noi dorim nu sfaturi ale fratilor care se considera mai mari ci relatii de parteneriat reciproc avantajoase. Referitor la cei din Occident care fac glume pe seama celor din spatiul postsovietic consiedr ca sunt oameni complexati, oamani care au un profund complex al inferioritaii, complex al fricii fata de Estul puternic cu un potential enorm in dezvoltarea materiala si spirituala.
-
#2124 CalinRomania 18 May 2011 | 23:38 Read more -
#2125 CalinRomania 18 May 2011 | 23:38 Read more -
#2126 CalinRomania 18 May 2011 | 23:37 Read more -
#2127 Gebeleizis 18 May 2011 | 23:22 #204 Daca am inteles corect tu pui la indoiala faptul ca in perioada 275-1300 pe teritoriul carpato-nistrean lipsec surse care sa demonstreze prezenta populatiei autohtone ce isi are radacini in perioada anterioara? Pot sa-ti comunic ca astfel de surse sunt nu multe dar foarte multe. Sunt surse arheologice, antropologice, genetice care confirma continuitatea populatiei autohtone in spatiul respectiv. Mai mult ca atit aici traditia atesta un sir de formatiuni politico-militare a autohtonilor. Aceasta nu exclude ca prin regiune au trecut si alte popoare de diferite origini care nu au afectat continuitatea populatiei autohtone.
-
#2128 razesu 18 May 2011 | 22:49 getodac:
Stimați Calin, Robert și alți români de pe acest forum. Înainte de a mă înregistra pe acest forum am citit foarte atent materialele de pe site și de pe forum. Pentru început ași dori să menționez că noi moldovenii, dar cred că și românii, tebuie să ne mîndrim de faptul că printre noi sunt oameni care au creat un site integru, pătruns de dragoste față de oamenii și pămîntul Moldovei. În al doilea rînd am constatat că practic toți cei care participă la discuții pe forum nu au citit sau au citit superficial materialele plasate pe site, considerînd probabil, că au în față cu o expresie a așa numitului moldovenism primitiv
Materialul stintific prezentat pe acest site este mai mult decit slabut, desfid pe oricine sa prezinte un document care certifica prezenta dacilor, getilor, valahilor, moldovalahilor pe arealul carpato-nistrean intre anii 275-1300 e.n......istoria nu este asa simpla cum o cred unii......
-
#2129 razesu 18 May 2011 | 22:29 ioanic:
Cultura si mentalitatea sovietica o tine mai aproape de Ucraina, Belarusi, Rusia, tarile Baltice si cele Transcaucaziene decât de Romania. Noi vorbim aceeași limba, dar nu ne putem înțelege, gândim dupa alte tipare, ne comportam altfel. Mai ușor gasim limba comuna cu ceilalți ex-sovietici. Asta se observa clar in Italia, Portugalia, Spania, Canada si alte tari, unde moldovenii prefera sa comunice cu ucrainenii, cu alti ex-sovietici. Daca romanii ar deveni europeni comunitari veritabili, inclusiv si romii romani, poate ca lucrurile s-ar schimba.V0i ar trebui sa realizati ca lumea este mult mai mare decit limitatul vostru spatiu ex-sovietic.....asta imi aduce aminte de glumele care se fac la Bruxelles despre ucraineni care in echipele comune de negociere ue-ucraina incearca sa isi impuna cu inocenta propriile reguli ca si cum UE incearca sa se integreze in Ucraina si nu Ucraina in UE.......
-
#2130 Adrianis 18 May 2011 | 21:35 #200 "Dacă acest lucru s-ar întâmpla - nici voi, nici noi n-am mai avea motiv de gâlceava, de cearta, de discuții nelalocul lor"
Cu alte cuvinte, fratele mi-e frate doar dacă e putred de bogat, are prieteni din cercurile înalte, se plimbă cu maşini luxoase şi stă la hoteluri de 5 stele? Nu ştiu cum celorlalţi, dar mie îmi vine un miros urât de superficialitate şi ipocrizie, o fi oare de la comentariile anterioare?
-
#2131 getodac 18 May 2011 | 21:21 Read more -
#2132 ioanic 18 May 2011 | 20:09 Vorbele rămân vorbe. Si de multe ori lasă o urma neplăcuta. Se vorbește prea mult si de prisos - fiindcă intarazie faptele, schimbările așteptate in bine. CINE sau CE împiedica Romania sa devina ceea ce si-a propus in plan european? Dacă acest lucru s-ar întâmpla - nici voi, nici noi n-am mai avea motiv de gâlceava, de cearta, de discuții nelalocul lor. -
#2133 calator 18 May 2011 | 15:28
"Daca romanii ar deveni europeni comunitari veritabili, inclusiv si romii romani, poate ca lucrurile s-ar schimba."
Asta-i tare interesanta, adica daca se civilizeaza unii romani si romi, adica aia mai din topor, devii si tu roman si iti schimbi mentalitatea si cultura peste noapte? :)
In rest e adevarat, limba romana si cea moldoveneasca literara e acelasi lucru; denumind-o moldoveneasca aveti doar de pierdut; peste cativa ani buni , dupa ce iesim din vremurile astea tulburi e clar cum se va numi. In opinia mea ar fi bine sa incercati sa o cultivati in randul poporului, oricum ati numi-o. Mergand pe strada vad ca multi oameni nu stiu a vorbi o moldoveneasca curata.
Adevarat e ca moldovenii din republica au alta mentalitate, sunt influentati foarte mult zona sovietica. Din nou, peste cativa zeci de ani asta se va diminua, sperand ca republica Moldova se va indrepta spre occident, spre lumea civilizata ... spre care tindem toti :) -
#2134 Gebeleizis 18 May 2011 | 11:12 #197 Stimate Ioanic in mare masura ai dreptate. Toti avem mult de lucru in propria casa si ograda. Nu este timpul sa ne invatam unul pe altul cine suntem si ce trebuie sa facem . cred ca este timpul sa ne acceptam asa cum suntem si sa identificam caile si metodele de a ne perfectiona relatiile.
-
#2135 ioanic 18 May 2011 | 10:40 Read more -
#2136 Gebeleizis 18 May 2011 | 10:22 #194 R.Moldova are nevoie de un curent nationalist constructiv care sa puna toate lucrurile la locul lor:in viata politica, culturala, economica etc. Practica ultimilor ani dar si declaratiile conducatorilor unor state influente din Europa (Franta, Germania, Italia, Marea Britanie) au demonstrat ca asa numita politica a multiculturalismului a falimentat. Un stat poate sa se dezvolte doar in conditiile cind exista o traditie etno-culturala bine conturata si fundamentata istoric si ideologic. Minoritatile etno-culturale se bucura de toate drepturile si libertatile dar imaginea statului este determinata in special de traditia majoritara.
-
#2137 Gebeleizis 18 May 2011 | 10:14 #191
Stimate Calin ca un locuitor al R.Moldova care cunoaste din interior ce se petrece aici si ce spirite domina iti pot spune ca una din solutile optimale in privinta limbii ar fi:
1. recunoasterea atit de moldovenii cit si de romani a identitatii limibii vorbite in statele R.Moldova si Romania;
2. acceptarea dreptului istoric si suveran al moldovenilor de asi denumi limba moldoveneasca;
3. elaborarea unor programe comune moldo-romane de promovare si dezvoltare a limbii comune care sa prevada inclusiv studiere radacinilor limbii si relatiilor cu limbile vechi vorbite in spatiul carpato-danubiano-pontic, curatirea limbii de influentele straine (deseori ne intemeiate) si valorificarea fondului lexical autohton;
4. evitarea speculatiilor de ordin politic si geopolitic cu invocarea argumentelor lingvistice.
-
#2138 MihaiP 18 May 2011 | 9:33 #189
ioanic:Da de ce muntenegrenii, bosniacii, croații nu vor sa fie sârbi?Tu iei Iugoslavia ca model?Dupa parerea mea, ei sunt tocmai un exemplu negativ. Vorbesc aceeasi limba, dar au avut intre ei conflicte extrem de violente si de mai multe ori de-a lungul istoriei. Genociduri, purificare etnica, si de ce? In numele unui nationalism bazat pe principiul "istoria arata ca noi suntem mai buni decat vecinii". Cam ca nationalismul promovat de acest site. -
#2139 CalinRomania 18 May 2011 | 0:28 Read more -
#2140 CalinRomania 18 May 2011 | 0:17 Tara cea noua-comuna noua tuturor cum sa se numeasca??? Limba moldoveneasca? In Ardeal? Limba ardeleneasca? In Moldova? Limba Munteneasca ? In Moldova sau Ardeal?
Cronicarii moldoveni afirma uneori termenul de limba romana sau romaneste alteori ca se vorbeste moldoveneste.Si astazi,in Romania spunem despre un moldovean ca vorbeste moldoveneste-sau cu accent moldovenesc.Dar prin asta subintelegem ca vorbeste limba romana-comuna si inteleasa de noi toti -moldoveni,ardeleni,munteni,olteni,banateni,etc-dar cu accent moldovenesc-poate chiar cu cuvinte specifice Moldovei-regionalisme.