Hîrbovăţul Nou este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Anenii Noi și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 484 de locuitori. Satul Hîrbovăţul Nou a fost înființat în anul 1922.
Read moreTopic discussion |
Statistics topic |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#2201 CalinRomania 13 May 2011 | 1:07 DA ,draga Cronos,"URMARILE DRAMATICE" CONSECINTA A UNIRII CU VALAHIA ESTE CA S-A CREAT UN STAT MAI MARE,MAI PUTERNIC DE CARE DUSMANII MOLDOVEI SI VALAHIEI AU TREBUIT SA TINA SEAMA MAI MULT DECAT INAINTE.SI CONSECINTA DE PANA ASTAZI ESTE ACEST STAT -ROMANIA-PRINTRE PRIMELE 10 IN UNIUNEA EUROPEANA CA POPULATIE SI SUPRAFATA.SI CARE ARE UN POTENTIAL DE DEZVOLTARE ECONOMICA MULT SUPERIOR VECINILOR SAI.
-
#2202 CalinRomania 13 May 2011 | 0:50 Read more -
#2203 MihaiP 13 May 2011 | 0:35 #129
//Populatia dintre Prut si Nistru a avut statalitatea sa care se numea Moldova//Mai exact, stramosii populatiei de azi dintre Prut si Nistru au facut parte acum 200 de ani dintr-un stat care se numea Moldova.Acum e dreptul vostru sa aveti tara daca asta vreti. Puteti sa ii si spuneti cum vreti, dar e alt stat. Ce, "statalitatea", cum ii zici tu, sta intr-un nume? Atunci mai e o tara, Macedonia, care se poate lauda ca are 2800 de ani si a avut, pe vremuri, un mare imperiu.Dupa parerea mea, un nume mai potrivit pentru tara voastra ar fi "Moldova de Est". Daca insistati sa va spuneti Moldova, ar trebui macar sa realizati ca identificarea cu Moldova medievala e o minciuna. -
#2204 nicoara 05 December 2011 | 23:40 # 127 MihaiP
//Tara numita azi Republica Moldova este alt stat, chiar daca foloseste acelasi nume.//
Populatia dintre Prut si Nistru a avut statalitatea sa care se numea Moldova si pe care au au pierdut-o odata cu ocupatia ruseasca. Acum noi ne redobindim statalitatea si daca cealalta parte de moldova intre timp si-a anulat statalitatea - aceasta e treaba lor, noi insa avem tot dreptul sa numim statul nostru Moldova. Acesta e numele nostru.
-
#2205 MihaiP 05 December 2011 | 23:31 #126 "La această aşa-zisă unire Moldova Răsăriteană (dintre Prut şi Nistru) n-a participat, nu are nici o atribuţie şi nu poartă nici o răspundere pentru urmările dramatice, care au urmat pentru moldovenii din dreapta Prutului" - Ce urmari dramatice? Daca te uiti la prim-ministrii si presedintii Romaniei din 1859 pana azi, o sa vezi ca moldovenii au participat la conducerea tarii pe tot parcursul istoriei noastre. Asa ca daca nu o ducem asa grozav, e vina noastra, a tuturor. Si uitandu-ma la tarile din jur, nu cred ca ar fi dus-o vreunii din noi mai bine daca eram despartiti in mai multe tarisoare (ok, poate Banatul). -
#2206 MihaiP 05 December 2011 | 23:14 #126 Nu ai contrazis nimic din ce am zis eu. Mai citeste o data comentariul meu. Intr-adevar, a existat un stat cu numele Moldova atestat din secolul 13, dar in 1859 acesta a participat cu elitele sale culturale si politice la formarea Romaniei, si de atunci cea mai mare parte din ce a insemnat acest stat a continuat in cadrul Romaniei. Tara numita azi Republica Moldova este alt stat, chiar daca foloseste acelasi nume.
-
#2207 Cronos 05 December 2011 | 17:27 #117 Pentru MihaiP: Moldova - ţară, Terre Moldaviae, "Земля Молдавская" sînt atestate în sute de documente istorice din veacurile XIII-XIV (vezi "Documenta Romaniae historica" D. vol I doc. 41,42,181 etc.). Denumirea Romînia este născocită de grecul Daniel Philippide la 1816 într-o carte apărută la Leipzig în limba greacă veche. Valahii au aflat despre această născocire abia la 1875 (B.P. Haşdeu). La 1859 s-a hotărît unirea principatelor Moldova dintre Carpaţi şi Prut (fără Bucovina) şi Valahia. Abia la 24.01.1862 s-a proclamat unirea acestor două cnezate. La această aşa-zisă unire Moldova Răsăriteană (dintre Prut şi Nistru) n-a participat, nu are nici o atribuţie şi nu poartă nici o răspundere pentru urmările dramatice, care au urmat pentru moldovenii din dreapta Prutului. Cum poate fi Moldova, documentată din secolul XIII, "Romînie" - denumire născocită abia în secolul XIX?
-
#2208 Cronos 05 December 2011 | 17:04 Alexandru cel Bun în gramota sa din 1404 depunea jurămînt regelui polon în numele pamîntenilor moldoveni. Cred că ar trebui să facem o deosebire între "îndoctrinare", adică în ceea ni s-a impus şi am acceptat, fără a ne gîndi, cît de cît, de pildă, "ardelenii sînt romîni", şi "autoîndoctrinare", adică o încredere în ceea ce ne închipuim că este adevărat. De pildă "ardelenii sînt romîni". Moldova toponim şi moldovenii etnonim sînt cunoscute din veacul XIV. Aceste toponim şi etnonim sînt autentificate în actele cancelariei Ungariei, în gramotele Ungrovlahiei, adică ale Valahiei, Munteniei din secolul XIV. Pentru documentare vezi "Documenta Romaniae historica D. vol I" Bucureşti 1977; doc. 183,187,190,195; "Documenta Romaniae historica B. vol I" doc. 15. Este limpede că aceste mărturii documentare sînt atestate cu vreo 600 de ani pînă la apariţia "bolşevizmului". Păcat ca Robert şi ortacii săi pînă-n secolul XXI încă nu au dovedit să se documenteze. -
#2209 artem 05 December 2011 | 12:40 #9 Cego j ti uehal?????? Nadeiusi ne v Ruminiiu???! A to mi zdesi sidim i rezgrebaem vseo bez tebea.....
-
#2210 MihaiP 05 December 2011 | 9:16 In fine, eu accept faptul ca voi va considerati moldoveni si nu va considerati romani, dar ar trebui sa acceptati si voi pe cei (mai multi decat voi) care se considera moldoveni si romani deopotriva - moldovenii dintre Prut si Carpati, dar si o parte din basarabeni. -
#2211 MihaiP 05 December 2011 | 9:07 Nu va impune nimeni sa fiti ca noi. In Romania, identitatea si cultura moldoveneasca exista in continuare in Moldova dintre Prut si Carpati. Aici s-au pastrat limba vorbita cu accent moldovenesc, umorul si atitudinea relaxata, pe la sate au ramas traditiile. Dar cel mai important, oamenii isi zic in continuare moldoveni, dar in acelasi timp se considera parte a poporului roman, si nu vad nici o contradictie in asta. De ce ar fi o contradictie, daca oameni ca Dimitrie Cantemir sau Nicolae Iorga nu au vazut una? -
#2212 Mexxik81 05 November 2011 | 22:45 MihaiP voi Romanii ne impuneti pe noi sa fim ca voi, asta e problema mea! pentru ca eu si alti Moldoveni socot altfel, noi vrem sa fim Moldoveni si sa vorbim Moldoveneste voi trebue sa anceptati acest fakt si sa ne lasati in pace!Ramineti voi Romani si noi Moldovceni si cred ca nu o sa avem motiv de ciarta! -
#2213 MihaiP 05 November 2011 | 19:28 Omule, eu nu am nimic cu natia sau cu tara ta - poti sa vezi asta in toate comentariile mele. Pe mine ma deranjeaza calomniile la adresa natiei si tarii mele si deformarea istoriei. -
#2214 Mexxik81 05 November 2011 | 19:12 calator ,astai realitatea!! sa vezi ce sa face in Hamburg pe Mönkenbergstr. zeci de cersatori sa cearta sa bat intre ei se injura si gichi ce limba vorbesc? Romana !! Si situatie asemenea e prin toate orasele germaniei, frantei, hollandiei, belgiea, danemark ..... cum gindesti ce gindesc oamenii de ei? nimic bun!! PS Da de Moldoveni am auzit numai bine, astai Adevarul!! -
#2215 Mexxik81 05 November 2011 | 19:05 MihaiP mindrestete, nuti spune nimeni nimik -mii indeferent! Numai lasami Natia si Tara mea in pace si o sa fim prieteni! -
#2216 MihaiP 05 November 2011 | 17:06 @Mexxik81: Principatul Moldovei a devenit Romania in 1859, cu cea mai mare parte din teritoriu si populatie, dar mai ales cu toate elitele culturale si politice, care apoi au format elitele Romaniei. Legatura voastra cu statul medieval Moldova este de nume. Cum te mandresti tu cu victoriile lui Stefan, pot sa ma mandresc si eu cu victoriile lui Iulius Cezar si cu tara de 2500 de ani (ca doar ne spunem romani). -
#2217 calator 05 November 2011 | 16:27 Poze cu cersetori, prostituate, golani atat din Moldova, Romania sau alta tara pot face si eu gramada, e tare usor sa blamezi o natie pe baza lor cand esti orbit de ura! Dar iata ca oamenii normali isi traiesc viata in cinste si liniste in fiecare tara si nu baga in seama nici pe cersetori, nici pe tinerii necopti ce vor sa scoata senzationalul din fiecare poza ... sau drama! -
#2218 Mexxik81 05 November 2011 | 14:28 MihaiP Tara noastra are peste 750 ani Tabara voastra de Tigani nici 200 ! Stefan al Nostru o cistigat atitea lupte cit nu o cistigat Romanii in precursul toatei existentei . salut! -
#2219 Mexxik81 05 November 2011 | 14:21 Uitativa Aci Romanilor !! www.taz.de/uploads/hp_taz_img/xl/9484412.jpg Europa e saturata de voi Cersitorilor! Ati implut Europa , Franta vrea sa iasa din Schengen din Cauza voastra si majoritatea Tarilor din Schengen blokeaza intrarea vostra in Zona Schengen.Si voi vreti sa fim noi Moldovenii ca voi ? :) vai de voi salvativa !!! -
#2220 vados 05 November 2011 | 12:13 Read more