Popencu este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chirov, Vladimirovca, Popencu și Zăzuleni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Popencu alcătuia 1213 oameni în anul 2012. Satul Popencu a fost menționat documentar între anii 1769 – 1774.
Read moreTopic discussion |
Statistics topic |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#2161 MihaiP 17 May 2011 | 0:14 #167 Nicoara, dar moldovenii din Romania au continuat sa-si zica moldoveni, regiunea a continuat si continua sa fie numita Moldova.Ai spune la fel unui bavarez ca nu mai e la fel de indreptatit sa isi spuna bavarez de cand s-a format Germania? Sau unui sicilian ca s-a dezis de numele de sicilian cand s-a unit Italia?Toata lumea intelege cum e posibil ca un om sa fie bavarez si german in acelasi timp. Bavaria isi pastreaza individualitatea culturala, in acelasi timp are multe in comun cu intreagul spatiu german. Si la scara mai mare, exista o identitate si o cultura europeana - si simti asta cand mergi in America sau in Asia.Doar voi va faceti ca nu intelegeti lucrurile astea si in felul asta impingeti moldovenii de la vest de Prut sa aleaga intre Romania si numele lor. S-ar zice ca intentia voastra e destramarea Romaniei. -
#2162 nicoara 16 May 2011 | 23:26 # 169 razesu
Nu este atit de important DE CE, important este rezultatul, doar daca luam dinamica dezvoltarii Moldovei pina la unure si dupa unire si o comparam cu dinamica dezvoltarii Tarii Romanesti pina si dupa unire atunci e clar ca Moldova este in pierdere. Ba chiar si dupa 89 investitiile nu s-au facut proportional. Cred ca la aceasta tema mai argumentat ar putea discuta moldovenii din dreapta Prutului
-
#2163 nicoara 16 May 2011 | 23:16 # 168 razesu
//RUSII IN EXPANSIONISMUL LOR VISCERAL LA ANUL DE GRATIE 1812.....// - Da , desigur. De acord
-
#2164 razesu 16 May 2011 | 23:11 nicoara:
ci.....Domn Moldovean la...Bucuresti!!!//- fiindca pentru romani aceasta nu avea importanta, ei si celui moldovean i-au dat un genunchi in fund si au adus unul strein
Draga nicoara, stii de ce a acceptat intelectualitatea moldoveana stabilirea capitalei noului stat creat la Bucuresti?pentru ca amintirea acelui samavolnic act al imperilui tarist de la 1812 de hacuire a Moldovei prin ruperea Basarabiei de Moldova era prea apropiata temporal,considerindu-se rusia ca principal inamic al Moldovei si in consecinta a noului stat creat...Iasiul fiind considerat din punct de vedere strategic prea apropiat si astfel mai expus in fata unei eventuale agresiuni a imperiului tarist.....si ca fapt divers,da si eu consider ca s-a negociat prost de catre moldoveni unirea cu Muntenia.....dar asta este cu totul alta discutie.... -
#2165 razesu 16 May 2011 | 22:53 #167
nicoara:
NU AM CONFISCAT NIMIC FRATE! SOARTA NE-A IMPRASTIAT IN TARI DIFERITE, SI EU NU-MI POT PERMITE SA-TI DAU EU NUMELE, DAR TE CONSIDER MOLDOVEAN SI IASUL ESTE CAPITALA NOASTRA CULTURALA -NU SOARTA FRATE.....CI RUSII IN EXPANSIONISMUL LOR VISCERAL LA ANUL DE GRATIE 1812..... -
#2166 nicoara 16 May 2011 | 22:00 Read more -
#2167 Adrianis 16 May 2011 | 18:55 #154
Îmi place ce ai scris :) Oamenii ca tine ne fac să fim mai puternici şi mai UNIŢI împotriva oamenilor ca tine :) Numai bine îţi doresc în Rusia, însă când o să pui laba pe pământul ROMÂN din Basarabia, să fii gata să vorbeşti limba noastră, moldovenească sau română, nu contează cum o consideri...))
-
#2168 razesu 16 May 2011 | 18:35 Read more -
#2169 MihaiP 15 May 2011 | 23:10 nicoara: Noi nu ne-am dezis de numele nostru, de statalitaea noastra si cind a aparut posibilitatea sa ne eliberam - fratii nostri de dincolo de Prut deacum se numeau altfelCand s-au dezis moldovenii din Romania de numele de moldovean? Asta nu s-a intamplat niciodata.De ce ai avea voie sa iti descrii identitatea etnica, nationala prin maxim un cuvant? De ce nu ai putea sa fii in acelasi timp moldovean si roman? Sau mai mult, ai putea fi bucovinean, moldovean si roman. (Sau Bucovina nu face parte din Moldova? Atunci exista si etnia bucovineana?)Mie asta mi se pare o logica fortata. Dar pot sa inteleg de unde provine, pentru ca serveste foarte bine interesele unora care vor sa ne tina dezbinati. -
#2170 CalinRomania 15 May 2011 | 23:08 Draga nicoara,"inteleg ca atunci cind nu ai ce spune e mai bine sa treci la ironie si sarcazm, insa acestea nu-s argumente". .................................Ce argumente pot sa-ti aduc impotriva unei teorii.......care nu are dovezi clare? Ce sa-ti spun??? OK. Raspunde-mi te rog la aceasta intrebare-in ideea aceasta a Moldovenilor Traci-neromanizati -care este locul Ardelenilor,Muntenilor,etc?Ei sunt tot Traco-Daco -Geti-neromanizati sau nu??? Astept raspunsul tau.Cu drag,CalinRomania
-
#2171 CalinRomania 15 May 2011 | 22:55 Ca fapt divers,Emil Constantinescu-Presedintele Romaniei intre 1996-2000-este nascut la .......Tighina !!! Iar Nicolae Vacaroiu Presedintele Senatului Romaniei-Presedinte interimar pe perioada scurta a suspendarii din functie a Presedintelui Romaniei-Traian Basescu-este nascut la......Cetatea Alba !!! Iata cum oameni nascuti in acele zone au ajuns sa conduca Romania-----iar conducatorii de prin acele zone (Transnistria-Igor Smirnov) sa fie nascut tot de prin zona ....moldovean mai de departe ......nascut la.....Vladivostoc !!! :))))))
-
#2172 CalinRomania 15 May 2011 | 22:49 Iar ca invatatura...........din beneficiile UNIRII de la 1859-ati mai auzit cumva de conflicte armate intre.....Valahia si Moldova.Eu unul ...nu! Pentru ca....contopindu-se si-au contopit interesele si si-au unit puterea.Aceasta este ideea de baza a UNIRII.Daca pana la 1859 au existat conflicte armate intre cele doua principate,dupa 1859 ele dispar.....Si nu am auzit ca Domn Valah sa domneasca la Iasi ci.....Domn Moldovean la...Bucuresti!!! Si,mai apoi ma intreb.........cum pisici valahii i-au "cucerit" pe moldoveni dar au pus domn pe Domnul Moldovei ??? Ati mai vazut oare de-a lungul istoriei un astfel de caz de "cucerire" Eu unul ...NU !!!
Ce fel de "marginalizare" spuneti ca au suferit moldovenii dupa Unirea din 1859 cand insusi pana si creatorii acestui sait -cu puternice idei antiromanesti recunosc contributia moldoveneasca in politica,literatura si cultura statului nou creat,Romania???
-
#2173 nicoara 15 May 2011 | 22:42 # 158 CalinRomania
Inteleg ca atunci cind nu ai ce spune e mai bine sa treci la ironie si sarcazm, insa acestea nu-s argumente
-
#2174 CalinRomania 15 May 2011 | 22:39 Read more -
#2175 CalinRomania 15 May 2011 | 22:25 Read more -
#2176 marius 15 May 2011 | 20:44 AM voie sa fiu orb si sa tac? Multumesc.
-
#2177 nicoara 15 May 2011 | 20:33 # 155 marius
// De exemplu eu sunt moldovean(RO) si traiesc la bucuresti, de unde vad pe internet ca de fapt sunt
tigan, fascist, nu mai stiu ce limba vorbesc si nu mai stiu ce tara am. Si asta pt ca vrei tu sau altul.//
Eu nu sunt adeptul acestor expresii, insa daca nu doresti sa vezi asa ceva - nu activa aceste siteuri. Cum functioneaza internetul eu stiu si ceia ce ma ofenseaza eu nu activez
-
#2178 marius 15 May 2011 | 19:55 #153
Daca emiti o idee si transmiti pe internet, deci intr-un spatiu public, inseamna ca te-ai dus si la bucuresti sa o expui. Asa functioneaza internetul.
Daca ai vorbi la tine in curte cu cocosul si gaina ta, atunci nimeni nu ar baga de seama. Dar cind vrei sa te bagi in seama prin internet, presa, conferinte,
legi, atunci e altceva.
Inseamna ca tu insuti declansezi o dezbatere. De exemplu eu sunt moldovean(RO) si traiesc la bucuresti, de unde vad pe internet ca de fapt sunt
tigan, fascist, nu mai stiu ce limba vorbesc si nu mai stiu ce tara am. Si asta pt ca vrei tu sau altul. Atunci mai raspund si eu, nu dau cu paru.
-
#2179 zloi1977 15 May 2011 | 19:08 КАК ЖАЛЬ ЧТО В 45 РУССКИЕ НЕ УНИЧТОЖИЛИ РУМЫН А НАДО БЫЛО БЫ . СЕЙЧАС БЫ НЕ БЫЛО РАЗГОВОРОВ РУМЫН ИЛИ МОЛДОВАН.БЫЛИ БЫ ОДНИ МОЛДОВАНЕЮДА ЗДРАВСТВУЕТ МОЛДОВА И МОЛДОВАНЕ.РУМЫНЫ ДЕРЬМО И ТЕ КТО СЧИТАЕТ СЕБЯ РУМЫНАМИ -
#2180 nicoara 15 May 2011 | 16:10 # 151 CalinRomania
//.Voi puneti in mod total gresit ideea ca ori esti Moldovean ori esti Roman .GRESIT !!//
Cum gresit ,D-le? Vezi ca noi suntem diferiti, deacum atitea replici si nu putem itelege ce spune unul si ce spune altul?! :-))) Atrage atentia ca moldovenii NU SE DUC LA BUCURESTI PENTRU AI CONVINGE CA EI VORBESC LIMBA MOLDOVENEASCA , dar iata romanii prin toate caile posibile se baga la noi si ne impune punctul lor de vedere. Lasati-ne pe noi sa avem idei gresite la noi acasa, mai ales atunci cind noi asa dorim :))