Leuşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Leuşeni și Feteasca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2166 oameni. Satul Leușeni a fost menționat documentar în anul 1425.
Read moreTopic discussion |
Statistics topic |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#2221 MihaiP 05 November 2011 | 8:58 Mexxik81 a spus: "Un Roman in timpul luptei poate schimba partea da un Moldovan nu!".................. Voi aveti tara voastra de 20 de ani, si ati luptat intr-un singur razboi (pe care l-ati pierdut, cu Transnistria). Romania a trecut prin mult mai multe. -
#2222 Mexxik81 05 November 2011 | 0:15 Ce diferenta este intre un Romain si un Tigat? cine stie? Adrianis, calinRomania voi stiti? -
#2223 Mexxik81 05 November 2011 | 0:14 difernta intre un Moldovan si un Roman ! Un Roman in timpul luptei poate schimba partea da un Moldovan nu! -
#2224 Gebeleizis 05 October 2011 | 23:40
Ce ai in vedere spunind ca trebuie sa le punem capat? -
#2225 ProMD 05 October 2011 | 23:38 Pentru zefox. Da spune te rog, de cate ori ai auzit tu la "Buna ziua" tot "Buna ziua" de la un rus? Niciodata. Te masoara si cu niste aere de-mi vine greata imi spune "Zdrastvuite". Bagate-as cu tot cu "Zdrastvuite" al tau. Chiar azi o "amabila" de la un hotel din Chisinau, mi-a pus receptorul ca eu ii raspundeam in romana si ea nu intelegea mai nimic - Proasta. -
#2226 ProMD 05 October 2011 | 23:33 In Moldova rusii s-au prea lafait. Cred ca trebuie sa le punem capat. -
#2227 ProMD 05 October 2011 | 23:32 This message was deleted by the moderator! -
#2228 Adrianis 05 October 2011 | 20:00 Eu rusa o cunosc. Poţi spune că ruşii cunosc limba română? Nu prea cred :) Dacă ar cunoaşte-o, nu ar exista problema limbii :) Eu nu ţin morţiş să mă respecte ruşii, însă vreau să-mi fie respectată ţara, limba, poporul. Pentru că ţara, limba şi poporul mi-au fost călcate în picioare timp de mai bine de jumătate de secol. Am fost amabili până acum, cu ce s-a soldat amabilitatea noastră? Cu faptul că moldovenii au fost călăriţi şi la propriu, şi la figurat. Destul :) Prefer să văd dacă modelul ţărilor baltice poate fi aplicat şi la noi. Merită încercarea :) -
#2229 zefox 05 October 2011 | 19:54
Dar pur si simplu sa fii o persoana amabila, si in caz ca o persoana ti s-a adresat in rusa, si tu cunoscind rusa sa ii raspunzi in rusa, asa idee nu ti-a venit niciodata? Si vrei respect? Cum tu te porti cu alti, asa si ei se vor purta cu tine. -
#2230 Adrianis 05 October 2011 | 19:46 Greşeşti. O fi ţara "multinaţională", dar la ultimul recensamant, moldoveni + români s-au declarat 80% din populaţia Basarabiei. Ruşi - 6%. Aşa că hai să vedem: La fiecare rus, revin 12 moldoveni. Ţi se pare normal ca 12 moldoveni să înveţe rusa pentru un ocupant? Ne-A. Nizafto, bolishe nikagda. Oricum, în ultimii ani am asistat la un fenomen incredibil de renaştere culturală şi naţională. Televiziunile au început să aibă subtitrări la filme, similar în cinematografe. Pe străzi un rusofon are şanse mari să dea peste o persoană care să îi răspundă în română şi să nu mai treacă la limba rusă. Iar dacă nimereşte un rus între 10 moldoveni, deja nu se mai aplică regula "vse perehodim na russkom". Reforme în domeniul limbii utilizate au fost înaintate, iar în timp sun şanse să fim martori la aceeaşi revoluţie culturală / spirituală prin care au trecut ţările baltice. -
#2231 Sved 05 October 2011 | 19:34
Să ştii, că am o reacţie egal proastă cînt îmi spune "говорите по-русски" este egal cu cel care spune "Vorbiţi româneşte". Ţara noastră este multinaţională. Sunt localităţi în care locuiesc etnii(bulgari, găgăuji, ucraineni, ruşi), care nu prea călătoresc prin ţară şi vorbesc în general numai limba din localitate. De aceia e normal că habar nu au de limba moldovenească. Dar sigur, că oameni needucaţi sunt. -
#2232 victor 05 October 2011 | 18:04
@vadiymos
citesc si ma mir de ce scrii -
#2233 Sved 05 October 2011 | 17:42 Bunei mei s-au numit moldoveni, eu am să mă numescmoldovan şi atunci şi fiul şi nepoţii mei se vor numi MOLDOVENI - fiincă suntem neam de moldoveni. Pe restul îi priveşte. Pe timpul puterii ruse - se numeau ruşi, se schimbă puterea proromână - se numesc români. -
#2234 vados 05 October 2011 | 15:16 Read more -
#2235 Mexxik81 05 October 2011 | 7:07 CalinRomania!!Mii jale de tine ca esti Roman! succes in viata ! Ai sa fii nevoit sa akcepti ca Moldova o sa existe. daca tie nutii comod In Republika Moldova tu stii ce sa faci! eu nu mai am chef sa discut cu oameni zombati!! cio!! -
#2236 CalinRomania 05 September 2011 | 23:07 Si...draga Mexxik81,poti sa-mi spui si mie ce doreai sa-mi spui cu...."cu cin taei vindut Poporul?" ??? -
#2237 CalinRomania 05 September 2011 | 23:05 Draga nicoara,"si sanu fim atractivi si exemplu pentru moldovenii din dreapta prutului, care in ciuda incercarilor de asimilare - tot moldoveni au ramas" .......imi spui te rog frumos care au fost aceste "incercari de asimilare" ale moldovenilor din dreapta Prutului? Si...de catre cine? Chiar sunt curios,am sa-i intreb pe prietenii mei buni,care sunt moldoveni de la vest de Prut.Am sa le spun ca au fost "asimilati".Scuza-ma dar cred ca vor rade cu lacrimi !!! Cu drag CalinRomania. P.S. Astept raspunsul tau la intrebare. -
#2238 CalinRomania 05 September 2011 | 22:59 Read more -
#2239 CalinRomania 05 September 2011 | 22:57 Draga Mexxik81,....................Doljesti 1457 -
#2240 nicoara 05 September 2011 | 22:54 #387 CalinRomania.................//ci daca Romania va dori sa se uneasca cu Republica Moldova//................Atrage atentia, eu discut nu de doleantele populatiei romaniei, ci de politica ideologica a STATULUI Romania. La voi nici nu poate fi vorba de unire, unica despre ce se mai discuta este o eventuala anexare a R.Moldova, sau cum voi preferati sa spuneti - "incorporarea Basarabiei". Dar si aceasta nu va este convenabil fiindca in asa caz se va acutiza miscarea spre autonomie, iar voi va temeti de autonomie ca dracul de tamie. Unica solutie convenabila voua este ca noi sa ne aflam cit mai mult timp intr-o pozitie suspendata, inghetata, sa nu ne dezvoltam si sanu fim atractivi si exemplu pentru moldovenii din dreapta prutului, care in ciuda incercarilor de asimilare - tot moldoveni au ramas