15 martie 2011, 11:46 views 19459

Pîine din diferite feluri de făină „Basarabia”

Ingrediente:

•    2 pahare de făină de grîu,
•    1 pahar de făină de porumb,
•    0,5  pahar de seminţe de floarea-soarelui curăţate,
•    1,5pahar de apă,
•    50 g de drojdii,
•    0,5linguri de zahăr,
•    3 linguri de ulei vegetal,
•    3 linguriţe de sare.

Mod de preparare:

Dizolvăm drojdiile în apă caldă cu sare şi zahăr. Adăugăm făina cernută de grîu şi porumb, adăugăm seminţele şi frămîntăm aluatul. Aluatul trebuie să fie elastic, dar nu moale. Îl lăsăm să se odihnească sub o pînză la loc cald timp de 1-1,5 oră, îl mai adunăm apoi. Îl lăsăm să se odihnească 30-45 minute. Mai frămîntăm aluatul uns cu ulei vegetal, îl împărţim în 3 părţi egale, împletim în trei viţe şi îl punem în forma pentru copt pîine, unsă în prealabil cu ulei vegetal. Lăsăm să crească şi o dăm în cuptorul încins pînă la 200-210 grade timp de 45-50 minute. Pîinea este gata, cînd pe beţişor nu rămîn urme de aluat. Ungem pîinea cu ulei vegetal, o învelim într-o pînză densă ca să i se înmoiae coaja.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Basarabia”
bucatar-sef Lupu Veronica
or. Chisinau, str. Kiev, 16/1

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
397 locuitori

Saharna este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă, raionul Rezina. Amplasat pe malul drept al rîului Nistru, satul este situat la o distanță de 7 km de orașul Rezina și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 397 de oameni.  Prima atestare documentară a satului Saharna datează din 24 ianuarie 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.