Călătorii de iarna prin Moldova
Moldova este considerată ţara veşnicei primăveri, unde n-ai privi peste tot vezi înflorind caişii, cireşii, iar mai tîrziu şi toate pantele Codrilor, malul Nistrului aminteşte o mireasă în ţinută imaculată − înfloresc livezile de meri. La fel de frumoasă e şi vara, mai ales în prima ei jumătate, cînd răsare iarba de un verde crud, înverzesc pădurile, te îmbată cu miresme stepele de la Sud şi de la Nord. Iar culminaţia acestei vegetaţii luxuriante vine odată cu toamna, în special, începînd cu a doua jumătate a lunii octombrie. Culorile de ocru, aur, de un roşu-închis şi de roşu-intens fac acest pămînt cu adevărat de aur – căci vine şi timpul strîngerii recoltei. Călătoriile prin ţara noastră nu foarte mare, dar uimitor de diversă ne oferă în orice anotimp o plăcere deosebită, dar şi impresii de neuitat.
Am decis de această dată să Vă surprindem plăcut, arătîndu-vă că călătoria prin Moldova iarna are farmecul ei deosebit. E păcat doar că iernile adevărate pe meleagurile noastre sînt rare. E suficient să înceapă vînturile, să aducă zăpezile la sfîrşit de decembrie – început de ianuarie, cum peste o zi două se face cald, curg pîrîiaşe, zăpada ia-o de unde nu-i, drumurile de ţară se înfundă, deasupra pămîntului se lasă ceaţă şi nu aveţi nici un chef să vă gîndiţi la vreo călătorie.
De aceea călătoriile de iarnă în zile iernatice, senine sînt deosebit de dorite pentru adevăraţii împătimiţi ai călătoriilor, care aşteptă aceste zile cu nerăbdare şi fac pregătiri din timp pentru ele. Aceste călătorii nu se deosebesc cu nimic de cele din primăvară, vară sau toamnă, în afară de aceasta ele sînt mai puţin previzibile, iar pentru a merge pe drumurile înfundate şi înzăpezite de iarnă este nevoie de mare iscusinţă şi atenţie, cel mai bine totuşi iarna e să plecăm nu foarte departe de casă, ca să nu devenim ostateci fără voie ai schimbării neaşteptate a timpului. De aceea vă prezentăm fotografii despre cîteva astfel de călătorii, care nu depăşesc distanţa de 100 km de Chișinău. Cine dintre dvs. astăzi nu este tentat să-şi fotografieze călătoriile?
Trebuie să atenţionăm amatorii de fotografii, că într-o zi de iarnă geroasă, senină veţi putea face cele mai reuşite fotografii − cerul este de un albastru clar, iar lumina este plăcută şi nu atenuează culorile, deşi gama culorilor de iarnă e mai modestă decît cea de vară sau de toamnă.
Am mers pe şoseua Leuşeni cu opriri la mănăstirea Condriţa, apoi la cea de la Căpriana, am ajuns pînă la satele Bahmut, Corneşti, am fost şi la Ungheni. Altă călătorie a avut următorul itinerar: am trecut prin raioanele Criuleni şi Dubăsari, am vizitat satele Ustie, Oniţcani, Molovata, am fost în delta rîului Răut, acolo unde el se revarsă în Nistru, am trecut pe la lacul de acumulare Dubăsari. Vă prezentăm episoade ale acestor călătorii şi sîntem convinşi, că veţi fi de acord cu noi, că ţara noastră Moldova e la fel de frumoasă, de uimitoare şi iarna.
Iar acum la drum!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1904
- Populația:
- 22 locuitori
Ciofu este un sat din cadrul comunei Zgărdeşti, raionul Telenești. Localitatea se află la distanţa de 23 km de oraşul Teleneşti şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 22 de oameni. Satul Ciofu a fost înființat în anul 1904.