16 november 2010, 11:45 views 31668

Filmul didactic

Filmul didactic este genul artei cinematografice, conceput să ajute elevii de la şcoli şi licee, dar şi studenţii de la diferite universităţi, precum şi studenţii de la diferite cursuri cu nivel mediu şi superior să însuşească mai bine materialul predat. Avantajul filmelor de acest gen constă în faptul, că acestea pot demonstra în detaliu cum se deschide o floare sau alta, cum se mişcă pistonul în cilindrul automobilului, cum se înmulţesc microbii periculoşi şi multe altele.

Cu ajutorul graficii computerizate, filmul didactic poate pătrunde în sferele care sînt inaccesibile pentru camera de filmat obişnuită, astfel facilitîndu-se înţelegerea unui sau altui fenomen din orice domeniu al cunoaşterii.

Adesea sînt realizate seriale întregi, cursuri televizate de filme didactice. De exemplu, seriile de filme didactice „Cum funcţionează automobilul”, „Regulile de circulaţie”, „Conducerea automobilului” ş. a. m. d.

În majoritatea cazurilor filmele didactice sînt realizate la comanda Ministerului de Educaţie pentru şcoli, colegii şi licee, reieşindu-se din programul de învăţămînt la literatură, geografie, ştiinţele naturii, astronomie etc. Cineaştii moldoveni au realizat o serie întreagă de filme-portrete dedicate scriitorilor autohtoni: Emilian Bucov, Andrei Lupan, Dumitru Matcovschi. De asemenea, au fost realizate filme didactice „Geografia Moldovei”, despre monumente de arhitectură, diverse zone naturale, principalele artere acvatice din ţara noastră.

Din ordinul Ministerului Sănătăţii au fost create o mulţime de filme despre prevenirea diferitor maladii. De cele mai multe ori, genul filmului ştiinţific se intersectează cu genul filmului didactic şi, are specificul său. Filmul didactic este destinat nu atît, pentru propagarea a ceea ce trebuie sau nu de făcut într-o situaţie sau alta, cît şi cum să procedăm într-un caz anume, de exemplu, primul ajutor la electrocutare sau la înec.

La realizarea filmelor didactice participă practic aceiaşi profesionişti, ca şi la realizarea filmului documentar sau cel ştiinţific, ce-i drept cu o singură excepţie. La producerea filmelor didactice sînt implicaţi consultanţi ştiinţifici din diferite domenii, pentru a fi evitate greşelile în procesul de expunere a materialului. Numai astfel ne putem asigura că materialul didactic va fi prezentat corect.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2476 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Hiliuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2476 de oameni. Satul Hiliuți a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.