Materiale din compartiment: Photo gallery |

Rusu-Ciobanu Valentina

Valentina Rusu-Ciobanu, artist plastic moldovean. S-a născut pe 28 octombrie, 1920 în orașul Chișinău. În anii 1938-1940 a studiat la Școala de Arte din Chișinău. Dovedind capacități deosebite continuă studiile la - Academia de Arte Plastice din Iași (1942-1944) și la Școala de Arte Plastice "I.Repin" din Chișinău (1944-1946). I-a avut ca învățători pe Auguste Baillayre, un personaj spectaculos al artelor plastice din perioada interbelică , a exercitat o influenţă enormă asupra formării artistei sub aspectul abilităţilor sale tehnice, concepţiilor estetice, dar și renumitul sculptor Alexandru Plămădeală, în clasa căruia studiase desenul.

Din 1946 tînăra pictoriță își expune lucrările. Urmează o stagiere la baza de creaţie din Senej, Moscova. Foarte curînd Valentina Rusu-Ciobanu este titularizată membră a Uniunii Artiştilor Plastici; prin participarea activă la viaţa artistică se impune drept un pionier în genul picturii.

Primele studii, printre care și „O fată la fereastră" anunță un talent viguros. S-a afirmat cu compoziția „La joc" (1957).

Cu tabloul „Săditul pomilor" (1963) începe o nouă etapă în creația ei. Imaginili capătă expresie prin suplețea liniilor și armonia culorilor. O serie de tablouri relevă adînca pătrundere psihologică a pictoriței (A.Busuioc, M.Brovina, D.Fusu, E.Iurceac, A. Lupan, V.loviţă ş.a.). În anii '70-'80 face compoziţii dinamice: „Copiii şi sportul", „Vizita medicului", „Prietenie", „Glie şi oameni", „Micul dejun", „Mama şi fiica" ş.a.

Valentina Rusu-Ciobanu practică şi scenografia, ei îi aparţin decorurile pentru spectacolele „Radu Ştefan. Întîiul şi ultimul" (Teatrul Luceafărul) şi „Păsările tinereţii noastre" (Teatrul Mic din Moscova). Un gust estetic deosebit denotă peisajele şi naturile statice: „Natură statică", „Vedere din Crimeea", „Cană", „Peisaj din Gurzuf", „Vedere din Bojeniţa" (Bulgaria) ş.a.

Puritatea culorii, valoarea energetică, luminozitatea sînt calităţile pe care pictoriţa le valorifică şi transpune în limbaj modern. Dacă în perioada de la începutul activităţii creatoare pictoriţa şi-a asumat o percepere şi o interpretare dramatică, lirică, apoi în continuare, gama modalităţii de interpretare se lărgeşte prin acreditarea în apanajul modalităţii de expresie a entităţilor filozofic, parabolă, primitivism.

Valentina Rusu-Ciobanu ne-a reprezentat peste hotare în Bulgaria, Polonia, Canada, Irak, Siria. Este distinsă cu titlul onorific Artist Plastic al Poporului din Republica Moldova; este laureată a Premiului Naţional, Cavaler al Ordinului Republicii.

De 20 de ani, Valentina Rusu-Ciobanu nu mai picteazăă: i-a cedat vederea. La cei 86 de ani ai săi, din pasiunile de altă dată i-au rămas muzica şi florile, la care s-au mai adăugat nepoţii. Îşi trăieşte viaţa în casa veche din cartierul vetrei de origine a Chișinăului, după trecerea la cele veșnice a soțului, distinsul pictor Glebus Sainciuc. Este mama pictorului Lică Sainciuc, de numele căruia sunt legate cărțile mai multor generaţii de copii. Experţii caracterizează creaţi Valentinei Rusu-Ciobanu ca pe o epocă în artele plastice.

Admirînd tablourile Valentinei Rusu-Ciobanu, putem observa că deși acestea au fost pictate cu aproximativ 5 decenii în urmă, majoritatea tablourilor par a fi pictate astăzi, lucru datorat faptului că pictorița a anticipat mișcările artistice contemporane.

Distincţii: Artistă plastică a poporului din R.S.S.M. (1985). Premiul de Stat al R.S.S.M. (1974). Ordinul Republicii (1996).

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1957
Populația:
2900 locuitori

Crasnoe este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Slobozia și la 110 km de Chișinău. Populaţia orașului Crasnoe alcătuia 2 900 de oameni în anul 2010. Orașul Crasnoe a fost înființat în anul 1957.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.