Spirer Rozalia

Rozalia Spirer – arhitect moldovean. Etty-Rosa Spirer s-a născut la 16 aprilie 1900 în Galați (România), în familia unui supraveghetor de proprietate.

În 1925, a absolvit Școala Superioară de Arhitectură din București. Mult timp nu a putut găsi un loc de muncă permanent, cîștigîndu-și traiul din activități ocazionale. Atunci când în anii '30, România a fost lovită de criza economică, femeile pretutindeni erau concediate pentru a asigura cu locuri de muncă bărbații, capi de familie. Din 1932, a lucrat în Bălți, unde a fost singurul arhitect, avînd pregătirea necesară. I s-a încredințat conducerea tuturor lucrărilor de proiectare în oraș și zona. Pentru sediul primăriei a restaurat interiorul casei lui Makarov, a reconstruit, în 1934, pentru sediul Tribunalului casa lui Katarji-Bodesku, carea i s-a mai ridicat un etaj (mai târziu folosit pentru Casa Pionerilor din oraș, apoi ca Palatul Căsătoriilor), precum și multe alte clădiri, care acum sînt niște podoabe ale capitalei de nord.

În această perioadă, Rozalia Spirer a elaborat proiectele școlii "Ion Creanga", pentru băieți, și "Principesa Elena", pentru fete, în stil modernist (1938, în prezent – rectoratul Universitatății "Aleco Russo" din Bălți), precum și Liceului Industrial de fete, caselor pe strada Stefan cel Mare, 79, și strada Hotin, 26, sediului Primăriei (acum, magazinul "Bălţeanca").

În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Rozalia Spirer a fost în evacuație în regiunea Saratov, apoi la Fergana. După eliberarea Chișinăului, prietenii arhitecți i-au trimis un apel și ea a revenit în Moldova. Din 1944 a locuit în Chișinău.

La Chișinău, și-a găsit un loc de muncă în biroul de arhitecți "Dorproject", oorganizație unională care avea o filială în Moldova. Țara a început să restabilească căile ferate, și era necesar de a construi stații în stil local. Biroul în cadrul căruia activa Spirer se ocupa de proiectarea acestor stații.

La Chișinău, ea a realizat un proiect de restaurare a Bibliotecii "A. Jdanov" (fostul Hotel "Elvețian", acum biblioteca municipală "B.P. Hashdeu", 1946) ; reconstrucția clădirii ale fostei Camere de Stat pe strada Moghilev (mai târziu, Berzarin), Ministerului Finanțelor pe strada Stefan cel Mare, 168 (1946-1948) și Palatului "Sfatul Țării" (1950); clădirea Institutului Politehnic "S. Lazo" din Chișinău.

Restaurarea Hotelului "Elvețian" era considerată de Spirer drept un eveniment special în biografia sa. Frumoasă clădire cu două etaje, unde se opreau toate celebritățile, venite în vizită la Chișinău, a fost distrus în proporție de o treime, în timpul celui de-al doilea război mondial. În august 1944, centrul Chișinăului era un morman imens de pietre. La sfârșit de săptămână, locuitorii din oraș ieșeau pentru a curăți străzile de dărîmituri.

Timp de mai multe decenii, Rozalia Spirer a activat în cadrul Departamentului de Arhitectură și Construcție al Iinstitutului de Proiectare "Moldgiprostroi". La inceputul anilor 1970, s-a ocupat de proiectarea blocurilor cu multe etaje din beton armat monolit folosind tehnica cofrajelor glisante. Primul bloc de acest tip în Chișinău, o casă de locuit cu nouă etaje a fost ridicată pe bulevardul Negruzzi. Aceast bloc a fost ultimul ei proiect, înainte de pensionare, în 1972 .

Rozalia Spirer a decedat la 30 martie 1990, cu doua saptamani inainte de a implini vîrsta de 90 de ani. A fost înmormântată în cimitirul "Doina", vizavi de biserica cimitirului.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
318 locuitori

Bezeni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Amplasat pe malul rîului Căinari, Bezeni se află la o distanță de 26 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 318 oameni. Satul Bezeni a fost atestat documentar la 20 august 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.