06 march 2024, 18:00 Kaleidoscope views 1079
«Doar oamenii grav bolnavi pot fi fericiți încontinuu»
06 march 2024, 18:00 Kaleidoscope views 1079

«Doar oamenii grav bolnavi pot fi fericiți încontinuu»

În goana după fericire, contemporanii noștri tind spre standarde de neatins și mereu se autoperfecționează. Dar paradoxal, dorita liniște nu vine neapărat, chiar dacă eforturile-s colosale. De ce depinde senzația de satisfacție? Cine poate fi considerat fericit cu adevărat? Și de ce trebuie să apreciem bucuriile simple? Răspunsurile la aceste întrebări le-am căutat împreună cu un psiholog.

Fericirea biologică

Psihologii susțin că nu există o definiție comună a fericirii, însă din punctul de vedere al științei aceasta este satisfacția deplină, care constă din indicatorii biochimici ai substanțelor numite hormoni ai fericirii.

— Este vorba despre hormoni și neuromediatori – endorfina, serotonina, dopamina și oxitocina. Produse în mod normal sau în exces, ele dau persoanei senzația de fericire biologică. Omul este mulțumit de sine și de lumea înconjurătoare, trăiește emoții de bucurie, — comentează psihologul Matvei Cușnir.

Grație acestor componente interne, omul găsește posibilitatea de a fi fericit, chiar dacă în jur totul este rău. Nu este pierdută speranța în mai bine, și oamenii suportă cu tărie încercările sorții.

De obicei, pentru omul fericit pe primul loc se află serviciul, familia, copiii, viața personală, un hobby, o pasiune. Toate acestea dau vieții sens și motive de bucurie.

— Omul este prins în activitatea care îl interesează și este importantă pentru el; el se află în starea de fericire. Cam așa poate fi caracterizată fericirea, explicată științific, — conchide Matvei Cușnir.

Însă tot el avertizează și despre a doua fațetă a unui pozitiv constant. Este foarte important să deosebim optimismul comun și euforia fără motiv, care uneori poate semnala tulburări psihice. Pozitivul include și conceptele de măsură, contextul necesar și acceptabilitatea la condițiile de mediu, crede specialistul.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

fericire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1699
Populația:
5465 locuitori

Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău.  Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea. 

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.