03 iunie 2024, 18:00 Caleidoscop views 1045
«Doar oamenii grav bolnavi pot fi fericiți încontinuu»
03 iunie 2024, 18:00 Caleidoscop views 1045

«Doar oamenii grav bolnavi pot fi fericiți încontinuu»

În goana după fericire, contemporanii noștri tind spre standarde de neatins și mereu se autoperfecționează. Dar paradoxal, dorita liniște nu vine neapărat, chiar dacă eforturile-s colosale. De ce depinde senzația de satisfacție? Cine poate fi considerat fericit cu adevărat? Și de ce trebuie să apreciem bucuriile simple? Răspunsurile la aceste întrebări le-am căutat împreună cu un psiholog.

Fericirea biologică

Psihologii susțin că nu există o definiție comună a fericirii, însă din punctul de vedere al științei aceasta este satisfacția deplină, care constă din indicatorii biochimici ai substanțelor numite hormoni ai fericirii.

— Este vorba despre hormoni și neuromediatori – endorfina, serotonina, dopamina și oxitocina. Produse în mod normal sau în exces, ele dau persoanei senzația de fericire biologică. Omul este mulțumit de sine și de lumea înconjurătoare, trăiește emoții de bucurie, — comentează psihologul Matvei Cușnir.

Grație acestor componente interne, omul găsește posibilitatea de a fi fericit, chiar dacă în jur totul este rău. Nu este pierdută speranța în mai bine, și oamenii suportă cu tărie încercările sorții.

De obicei, pentru omul fericit pe primul loc se află serviciul, familia, copiii, viața personală, un hobby, o pasiune. Toate acestea dau vieții sens și motive de bucurie.

— Omul este prins în activitatea care îl interesează și este importantă pentru el; el se află în starea de fericire. Cam așa poate fi caracterizată fericirea, explicată științific, — conchide Matvei Cușnir.

Însă tot el avertizează și despre a doua fațetă a unui pozitiv constant. Este foarte important să deosebim optimismul comun și euforia fără motiv, care uneori poate semnala tulburări psihice. Pozitivul include și conceptele de măsură, contextul necesar și acceptabilitatea la condițiile de mediu, crede specialistul.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

fericire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
648 locuitori

Goian este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goian și Iagorlîc. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Dubăsari și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Goian alcătuia 648 de oameni în anul 2011. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.