Goian, UTA din stinga Nistrului
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1774
- Populația:
- 648 locuitori
Goian este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 1.24 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.80 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goian și Iagorlîc. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Dubăsari și la 62 km de Chișinău. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1774.
Cuprins
[în sus]Populația
Populaţia satului Goian alcătuia 648 de oameni în anul 2011.
[în sus]Istoria localitații
Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1774. Conform datelor recensămîntului din 1897 satul număra 183 de gospodării cu 1 163 de locuitori. Conform relatărilor arhiepiscopului G. Bănulescu – Bodoni, la Goian, la fel ca și în alte căteva sate (Doibani, Doroțcaia, Mălăiești) existau biserici pînă la alipirea teritoriului din stînga Nistrului la Rusia în 1791.
În 1912 în sat a fost deschisă școala primară. În 1929 a fost organizată prima gospodărie colectivă.
În perioada postbelică, în legătură cu construcția Hidrocentralei de la Dubăsari în viața satului s-au produs schimbări substanțiale. Satul a fost mutat din valea rîului Nistru, care urma să fie inundată de lacul de acumulare Dubăsari, cu căteva sute de metri mai sus.
Satul Goian s-a aflat în componența gospodăriei colective și a sovietului sătesc din Doibani I pînă în 1982, cînd și-a creat propria administrație.
Hramul satului este marcat pe data de 9 octombrie.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1860
- Populația:
- 585 locuitori
Zolotievca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Larga și Zolotievca. Localitatea se află la distanța de 57 km de orașul Anenii Noi și la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Zolotievca a fost menționat documentar în anul 1860.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.