29 january 2016, 16:31 Kaleidoscope views 7810
Libertatea în lume 2016: Situația în Republica Moldova (Foto)
29 january 2016, 16:31 Kaleidoscope views 7810

Libertatea în lume 2016: Situația în Republica Moldova (Foto)

Recesiunile eonomice și frica de tulburări sociale au condus Rusia, China și alte regimuri autoritare spre a adopta o atitudine mai severă față de dezacord, în timp ce migrația în masă și noile forme de terorism în 2015 au alimentat senimentul xenofob în marile democrații, potrivit raportului anual al Freedom House privind situaţia drepturilor politice şi libertăţilor civile.

Raportul a marcat anul 2015 ca fiind al 10-lea an consecutiv de declin al libertății la nivel global.

Dintre cele 195 de țări evaluate, 86 (44 la suta) au fost evaluate "Libere", 59 (30 la suta) "Parțial libere", iar 50 (26 la suta) "Nu sunt libere".

Din cele 50 de țări și teritorii desemnate ca fiind captive, următoarele 12 au cele mai proaste scoruri globale pentru drepturile politice și libertățile civile (începând cu cele mai puțin libere): Siria, Tibet, Somalia, Coreea de Nord, Uzbekistan, Eritreea, Turkmenistan, Sahara Occidentală, Republica Centrafricană, Sudan, Guineea Ecuatorială, Arabia Saudită.

Privind situația libertății în Europa, în urma raportului s-a stabilit că criza imigranților pune o presiune fără precedent asupra pincipiilor fundamentale ale libertății, solidarității, precum și respectarea drepturilor omului în UE. Creșterea populismului în întreaga regiune pune la îndoială capacitatea blocului de a menține standardele democratice ridicate în rândurile statelor membre actuale și celor care aspiră la acest statut.

Fiecărei ţări sau teritoriu i se acordă două scoruri numerice - de la 1 la 7 - pentru drepturi politice şi libertăţi civile, cu 1 fiind desemnate cele mai libere şi 7 cel mai puţin libere. Media acestor două scoruri stabileşte dacă ţara este liberă parţial liberă sau dacă nu este liberă.

La capitolul drepturi politice, Republica Moldova a primit calificativul 3, la fel ca și la capitolul libertăți civile și scorul libertății.

Republica Moldova este considerată a fi o țară "Parțial liberă", obținând scorul de 60 de puncte, pe o scară de la 0 la 100, zero însemnând situația cea mai proastă, iar 100 situația cea mai bună.

România a fost evaluată ca fiin o țară "Liberă" obținând scorul de 83 de puncte și indicele libertății civile și drepturile politice este 2, în timp ce Ucraina este "Parțial liberă" cu sorul de 61de puncte și având același indice al libertății civile și drepturilor politice ca și Republica Moldova, și anume 3.

Source: www.realitatea.md

Keywords:

libertate , lume , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1525
Populaţia:
4184

Căinari este un oraş în raionul Căuşeni, Republica Moldova. Amplasat în partea centrală a republicii, oraşul Căinari este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău, fiind un nod feroviar al Căilor Ferate din Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 4184 oameni. Prima atestare documentară a satului Căinari, datează din anul 1525. Legenda susţine că localitatea a fost întemeiată în apropierea unui mare izvor, deoarece denumirea ei a însemnat la tătarii din Bugeac „izvor mare, clocotitor”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.