|
Libertatea în lume 2016: Situația în Republica Moldova (Foto)
Recesiunile eonomice și frica de tulburări sociale au condus Rusia, China și alte regimuri autoritare spre a adopta o atitudine mai severă față de dezacord, în timp ce migrația în masă și noile forme de terorism în 2015 au alimentat senimentul xenofob în marile democrații, potrivit raportului anual al Freedom House privind situaţia drepturilor politice şi libertăţilor civile.
Raportul a marcat anul 2015 ca fiind al 10-lea an consecutiv de declin al libertății la nivel global.
Dintre cele 195 de țări evaluate, 86 (44 la suta) au fost evaluate "Libere", 59 (30 la suta) "Parțial libere", iar 50 (26 la suta) "Nu sunt libere".
Din cele 50 de țări și teritorii desemnate ca fiind captive, următoarele 12 au cele mai proaste scoruri globale pentru drepturile politice și libertățile civile (începând cu cele mai puțin libere): Siria, Tibet, Somalia, Coreea de Nord, Uzbekistan, Eritreea, Turkmenistan, Sahara Occidentală, Republica Centrafricană, Sudan, Guineea Ecuatorială, Arabia Saudită.
Privind situația libertății în Europa, în urma raportului s-a stabilit că criza imigranților pune o presiune fără precedent asupra pincipiilor fundamentale ale libertății, solidarității, precum și respectarea drepturilor omului în UE. Creșterea populismului în întreaga regiune pune la îndoială capacitatea blocului de a menține standardele democratice ridicate în rândurile statelor membre actuale și celor care aspiră la acest statut.
Fiecărei ţări sau teritoriu i se acordă două scoruri numerice - de la 1 la 7 - pentru drepturi politice şi libertăţi civile, cu 1 fiind desemnate cele mai libere şi 7 cel mai puţin libere. Media acestor două scoruri stabileşte dacă ţara este liberă parţial liberă sau dacă nu este liberă.
La capitolul drepturi politice, Republica Moldova a primit calificativul 3, la fel ca și la capitolul libertăți civile și scorul libertății.
Republica Moldova este considerată a fi o țară "Parțial liberă", obținând scorul de 60 de puncte, pe o scară de la 0 la 100, zero însemnând situația cea mai proastă, iar 100 situația cea mai bună.
România a fost evaluată ca fiin o țară "Liberă" obținând scorul de 83 de puncte și indicele libertății civile și drepturile politice este 2, în timp ce Ucraina este "Parțial liberă" cu sorul de 61de puncte și având același indice al libertății civile și drepturilor politice ca și Republica Moldova, și anume 3.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1671
- Populația:
- 1065 locuitori
Nucăreni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Nucăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1065 de oameni. Satul Nucăreni a fost menționat documentar în anul 1671 cu denumirea Îndărătnici.
Comentarii
(0)