24 november 2022, 11:00 Moldovan reality views 1629
De ce am rămas pe întuneric, dacă primim lumină din România?
24 november 2022, 11:00 Moldovan reality views 1629

De ce am rămas pe întuneric, dacă primim lumină din România?

Guvernul a răspuns la întrebarea „De ce s-a întrerupt energia electrică în Republica Moldova, dacă aceasta este procurată din România și bombardamentele au loc în Ucraina?”, informează tribuna.

„Bombardamentele asupra centralelor electrice Ucraina au dus la întreruperi în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sînt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România” – se spune în răspunsul Guvernului.

Totodată, Executivul a precizat că, această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar dura mai mult.

În context, Guvernul a informat că, în anul curent, a început construcția unei linii electrice de mare tensiune dintre Republica Moldova și România (Vulcănești-Chișinău), cu o lungime de 158 km, și urmează a fi dată în exploatare în 2 ani.

Reamintim că ieri, aproape toată Republica Moldova a rămas fără lumină din cauza unei pene de curent survenită după o serie de bombardamente din țara vecină. Acest lucru a creat haos pe străzi din cauza că nu lucrau semafoarele, oamenii s-au pornit pe jos spre case, iar mașinile au făcut coadă la benzinării.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
304 locuitori

Heleşteni este un sat din cadrul comunei Marinici, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 304 oameni. Satul Heleșteni a fost menționat documentar în anul 1840.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.