Go to section: History
12 february 2022, 12:00 History views 2574
Pascaru: ”Cheia succesului moldovenilor este ascunsă în trecutul glorios al Moldovei”
12 february 2022, 12:00 History views 2574

Pascaru: ”Cheia succesului moldovenilor este ascunsă în trecutul glorios al Moldovei”

Moldovenii sînt continuitorii tradițiilor moldovenești, a istoriei țării, istoriei voievozilor moldoveni și istoriei Moldovei vechi, a Moldovei Mari, care a fost de pe timpul lui Bogdan pînă în perioada lui Cuza.

Declarațiile aparțin liderului Mișcării Naționale ”Voievod”, Nicolae Pascaru și au fost făcute în contextul în care ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la întîlnirea de la București cu omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba, printre altele, a exprimat din nou cererea către această țară de a recunoaște "inexistența limbii moldovenești".

Despre acest lucru a anunțat Ministerul român de Externe. Observatorii și experții din Moldova atrag atenție asupra faptului că România își exprimă cererea într-un moment atît de complicat pentru Ucraina, cînd autorităților sale cu siguranță nu le arde a rezolva probleme lingvistice și, de fapt, românii folosesc situația dificilă a Ucrainei și o șantajează, deoarece Kievul depinde acum în mare măsură de ajutorul Bucureștiului. Și nu putem decît să sperăm că autoritățile ucrainene vor menține o poziție înțeleaptă și echilibrată și nu se vor lăsa influențate de unul dintre vecinii care a decis să meargă cu legea lor într-o altă mănăstire.

Pascaru a reiterat că acest gest este unul total neprietenos.

”Tradițional cînd se apropie 1 decembrie, Ziua Unirii, se începe care mai de care - români și moldoveni, să își arate dragostea față de tot ceea ce este românesc. Vedem că, din păcate, nu pot să găsească o altă temă care să ne unească și să ne respecte pe noi moldovenii și vin cu teme care ne despart: tema limbii, a națiunii moldovenești, a istoriei moldovenești.

Vedem că acesta este un nerespect din partea unora politicieni români unioniști de la București, că anume prin ideile lor de expansiune vor să vină în față alegătorilor lor și să arate că ne sînt superiori.

Vedem această epidemie a imperialismului din trecut, cum s-a manifestat el, acest lucru se vede în relațiile dintre Ucraina și Rusia, vedem dorințele de expansiune ale Ungariei și ce scandal a fost după ce premierul Orban a îmbrăcat un maiou pe care era printată harta Ungariei mari. Și din pratica noastră, a relației foarte bune dintre Chișinău și București, ar fi bine ca așa subiecte care ating intimitatea etnică a moldovenilor să nu fie ridicate. Și mai ales în aceste momente, cînd Ucraina trece printr-un război. Din păcate, politicienii de la București șantajează Ucraina cu interzicerea limbii și națiunii moldovenești”, a declarat Pascaru.

Totodată, acesta spune că speră că în aceste clipe grele, politicul de la Kiev va înțelege că acesta este un șantaj direct.

”Noi moldovenii din Republica Moldova sîntem continuitorii tradițiilor noastre moldovenești, a tradițiilor noastre de statalitate, noi păstrăm istoria noastră, istoria voievozilor moldoveni și istoria Moldovei vechi, a Moldovei Mari, care a fost de pe timpul lui Bogdan pînă în perioada lui Cuza. S-au întîmplat multe greșeli în istoria moldovenească, dar noi avem foarte multe lucruri cu care putem să ne mîndrim. Noi, moldovenii, sîntem o națiune. Și vecinii noștri sînt datori să respecte o națiune care are peste 700 - 800 de ani de statalitate. Cheia succesului moldovenilor este ascunsă în trecutul glorios al Moldovei - și asta este dragostea de Dumnezeu, de țară și de neam”, a menționat Pascaru.

Reamintim că informații ample despre Etnogeneza moldovenilorLimba moldoveneascăDicționarul rus-moldo∕românApartenența la NațiuneContribuția moldovenilor la crearea RomânieiRolul culturii moldovenești la crearea culturii RomânieiDe ce nu sîntem români?Personalităţi marcante ale Moldovei etc. pot fi vizualizate la compartimentul «NOI, MOLDOVENII» a proiectului moldovenii.md.

Source: noi.md

Keywords:

Nicolae Pascaru , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1694
Populația:
3389 locuitori

Tomai este un sat şi comună din raionul Leova. Tomai este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3389 de oameni. Satul Tomai a fost menționat documentar în anul 1694.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.