Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Pascaru Nicolae

Nicolae Pascaru – Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al fracțiunii parlamentare PSRM, membru al Comisiei parlamentare - „Drepturile omului și relații interetnice”, magistru în științe politice, politolog, jurist, profesor-antrenor, fondator al Mișcării de Tineret „Voievod”, activist civic, publicist, blogger. În perioada noiembrie 2019 - iunie 2020 a activat în Consiliul municipal Chișinău în calitate de consilier din partea PSRM.

S-a născut la 18 iulie 1975 în s. Chircăiești, raionul Căușeni, Republica Moldova. A învățat la școala medie din satul Chircăiești (1982-1992). A urmat Colegiul de Poliție (1995-1996), pe lîngă studii a activat și ca instructor al echipei demonstrative.

Apoi ia decizia să facă studii superioare, astfel în anii 1998-2003 devine student la Universitatea de Studii Umanistice din Moldova, la Facultatea Juridică. Este licenţiat în drept. A participat la ciclul de Seminare internaţionale pentru lideri: or. Minsc-2006; or. Luţk-2006, or. Sankt Petersburg-2007; or. Chişinău-2008, organizate de YMCA Europe.

În anii 2009-2011 își ia masteratul în domeniul științelor politice la Academia de Administrare Publică de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova, iar în anii 2013-2014 absolvă cursurile de instruire la Academia Politică Friedrich Ebert Stiftung (FES-Germania), unde studiază programele: Social-Democrația versus alte doctrine politice; Bună guvernare și participare civică; Comunicare și retorică politică.

 Din anul 2017 este membrul Comisiei pentru culte și patrimoniu cultural al Consiliului Societății Civile pe lîngă Președintele Republicii Moldova, în funcția de vicepreşedinte.

 Baza carierei sale profesionale a fost pusă în anii 1993-1995 cînd îndeplinea serviciul militar în cadrul trupelor de grăniceri ai Ministerului Securităţii Naţionale, apoi timp de 3 ani (1995-1998) a fost angajat al Detaşamentului Special de Pază din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

 În anii 1998-2002 este profesor-antrenor al Federaţiei de Taekwondo, iar în 2002-2003 - profesor-antrenor la Universitatea de Studii Umanistice din Moldova. Din anul 2004 este profesor-antrenor la Școala Sportivă Criuleni.

Printre realizările sale profesionale se mai numără:

- Fiind fondator al sistemului de arte marțiale cu specific național „VOIEVOD”, în 2007 devine președinte al Federaţiei de Luptă Naţională „VOIEVOD” din Republica Moldova și lider al Mișcării de Tineret „VOIEVOD”.

 - Organizator al Campionatelor Internaţionale, Europene și Euroasiatice de Arte Marţiale, stil „VOIEVOD” (14 ediţii: din 2006 – 2019), la care participă sportivi din circa 15 țări.

 Noul tip de luptă creat a început să fie deprins în mod activ de sportivii moldoveni, ca într-un timp relativ scurt să înceapă să cîștige la diferite concursuri naționale și internaționale. Regulamentul „Voievod” permite participarea la numeroase campionate, care prevăd respectarea diverselor reguli. Începînd din anul 2003, „voievozii” au luat locuri de frunte la Campionatul Mondial de EuroTaekwondo în Germania, ca apoi să se claseze printre primii la Cupa Mondială din Regatul Unit și la Campionatele Mondiale din Spania și Italia.

Tradiţiile sînt continuate şi în prezent cu succes: anual „voievozii” participă la un număr mare de competiții, întorcîndu-se de acolo cu o mulțime de medalii.

De cînd practică lupta națională, sportivii Federației „Voievod” au cîștigat mai mult de 650 de medalii.

În prezent, în întreaga Moldovă activează circa 70 de secții sportive de luptă națională, către anul 2020 este planificat ca numărul lor să fie mărit pînă la 100. Pe parcursul anilor de activitate, numărul total al beneficiarilor programelor cultural-sportive „VOIEVOD” constituie peste 28000 de tineri pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

- organizator al festivităților cultural-artistice în PMAN (2005-2009);

- organizator, în anii 2006-2008, al ciclului de seminare YMCA 1998-2009, partener la organizarea Festivalului Internaţional al Tineretului, YMCA-Praga, Republica Cehă (2008);

- organizator al seminarelor de Luptă Naţională „Voievod”: Iran, Federaţia Rusă, Polonia, Irlanda, Ucraina, Cehia;

- organizator al ciclului de seminare instructive pentru angajaţii MAI şi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare;

- organizator al proiectelor de susţinere a Uniunii Veteranilor din Republica Moldova (2005-2008);

- organizator al ciclului de seminare instructiv-educative pentru copiii din familiile socialmente vulnerabile, precum şi pentru acei aflaţi în detenţie, 2006-2008;

- autorul cărții „Putere și Tradiție”;

- autorul a peste 500 de publicații, articole - sociale, politice și istorice;

- voluntar în cadrul numeroaselor  proiecte sociale, culturale, sportive,  ecologice, inclusiv de dezinfectare a spațiilor publice în perioada pandemiei COVID-19.

DISTINCȚII:

 - Cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”

- Deținător al medaliei „Meritul Civic”

- „Inima de aur”, Fundaţia Creştină pentru Democraţie

- Diplomă de onoare: „Tineretul CSI - viitorul diplomației publice” Moscova, 2011

- Tae Kwon-Do Association of Great Britain - 6 Dan (Centura neagră)

- ETF Martial Arts Kickboxing - 6 Dan (Centura neagră)

 Pentru merite deosebite în activitatea de serviciu, domnul Nicolae Pascaru a fost decorat cu Insigna „Crucea pentru merit” de gradul II, Insigna jubiliară ai BDS „Fulger” de Ministerul Afacerilor Interne, pentru educarea copiilor cu comportament predelincvent sau delincvent şi dezvoltarea programelor la lupta „Voievod”, organizată sub egida Ministerului Afacerilor Interne.

 FUNCȚII:

- Parlamentul Republicii Moldova – deputat

- Consiliul municipal Chișinău – consilier

- Asociaţia Obştească Mişcarea Naţională „VOIEVOD” – preşedinte

- Asociaţia Obştească „Guvernul Tinerilor” din Republica Moldova – preşedinte

- Asociaţia Obştească Federaţia de Luptă Naţională „VOIEVOD” din Republica Moldova –  preşedinte

- Asociaţia Obştească „Y's Men's Club” din Moldova – secretar general

- Asociaţia Obştească Alianţa Naţională YMCA din Republica Moldova – secretar general

- Asociaţia pentru Dezvoltarea Businessului Mic şi Mijlociu „OPORA MOLDOVA” – preşedinte

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1651
Populația:
1185 locuitori

Temeleuţi este un sat şi comună din raionul Floreşti. Localitatea Temeleuţi este situată la distanța de 28 km de orașul Florești și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1185 de oameni. Satul Temeleuți este menționat documentar în anul 1651.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.