Go to section: History
21 december 2023, 11:30 History views 36096
Petru Movilă – 427 ani de la naștere
21 december 2023, 11:30 History views 36096

Petru Movilă – 427 ani de la naștere

Astăzi se împlinesc 427 ani de la nașterea lui Petru Movilă – cărturar, traducător, mitropolit al Kievului. Petru Movilă s-a născut la Suceava, la 21 decembrie 1596,în familia lui Simion Movilă – viitor domn în Moldova şi în Muntenia. În acea vreme era domn în Moldova unchiul său, Ieremia, iar mitropolit - celălalt unchi, Gheorghe, ctitorii Mănăstirii Suceviţa.

După asasinarea tatălui său în 1611, a pribegit cu familia în Muntenia, stabilindu-se apoi definitiv în Polonia. Studiile începute în Moldova le-a continuat la şcoala ortodoxă a "Frăţiei" ortodoxe din Lvov, apoi la Academia Zamoiska din Zemosč, pentru că altfel nu se justifică cunoaşterea atît de profundă a limbilor greacă şi latină. Se ştie că a făcut cursuri şi la Sorbona unde se preda în latină. Ca fiu de nobil a trebuit să facă şi studii militare devenind astfel, încă de tînăr, subofiţer în armata poloneză, luînd parte şi la două lupte ale polonilor împotriva turcilor, la Ţuţora şi Hotin.

Între 1622 şi 1627 face 4 pelerinaje la Lavra Pecerska. Pe moșia sa din Rubejovka Petru Movilă a zidit o biserică cu hramul Sfîntul Ioan cel Nou de la Suceava. Se călugărește, la Lavra Pecerska, după anul 1625. În toamna anului 1627 a fost ales egumen al mănăstirii, la vîrsta de 31 de ani. În anul 1631 a pus bazele unui colegiu în Lavră, din care se va dezvolta Academia duhovnicească de la Kiev, a reuşit să recîştige libertatea de cult a Ortodoxiei în regatul polonez, recunoaşterea legală a Mitropoliei ortodoxe a Kievului, dreptul Bisericii Ortodoxe de a avea biserici, tipografii şi spitale. În 1631 Petru Movilă este ales mitropolit „al Kievului, Haliciului şi a toată Rusia”.

Ca expresie a dragostei sale faţă de neamul din care făcea parte, pe frontispiciul multora din tipărituri se găsea stema Movileştilor, iar el însuşi se intitula adesea „fiu de neam moldovean” sau „fiu al voievodului Ţării Moldovei”.

Mitropolitul Petru Movilă este autorul lucrării Mărturisirea Ortodoxă, care a apărut ca urmare a nevoii de învăţătură ortodoxă, cît şi din pricina apariţiei unei mărturisiri de credinţă calvinizante. Ea a fost adoptată la Sinodul din Iași din 1642, iar recunoaşterea ei de către Sinodul Constantinopolitan în 1643, a făcut din ea o Mărturisire a întregii Biserici Răsăritene. A sprijinit activitatea cultural-tipografica a lui Vasile Lupu, trimitîndu-i o tiparniță și călugări învățați. 

După o păstorire de 13 ani, mitropolitul Petru Movilă a trecut la cele veşnice, în ziua de 22 decembrie 1646, fiind îngropat în biserica cea mare a mănăstirii Pecerska. Prin testamentul său, a lăsat toată averea Colegiului de la Kiev, catedralei Sfintei Sofia şi mănăstirii Pecerska, pentru refacerea lor şi pentru azilul de bătrîni.

În anul 1995, Sinodul  Bisericii Ortodoxe din Ucraina l-a canonizat pe marele ierarh moldovean Petru Movilă .


Keywords:

istoria , Moldova , aniversarea

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1880
Populația:
450 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Plopi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 450 de locuitori. Satul Hîrtop a fost înființat în anul 1880.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.