|
Petru Movilă – 427 ani de la naștere
Astăzi se împlinesc 427 ani de la nașterea lui Petru Movilă – cărturar, traducător, mitropolit al Kievului. Petru Movilă s-a născut la Suceava, la 21 decembrie 1596,în familia lui Simion Movilă – viitor domn în Moldova şi în Muntenia. În acea vreme era domn în Moldova unchiul său, Ieremia, iar mitropolit - celălalt unchi, Gheorghe, ctitorii Mănăstirii Suceviţa.
După asasinarea tatălui său în 1611, a pribegit cu familia în Muntenia, stabilindu-se apoi definitiv în Polonia. Studiile începute în Moldova le-a continuat la şcoala ortodoxă a "Frăţiei" ortodoxe din Lvov, apoi la Academia Zamoiska din Zemosč, pentru că altfel nu se justifică cunoaşterea atît de profundă a limbilor greacă şi latină. Se ştie că a făcut cursuri şi la Sorbona unde se preda în latină. Ca fiu de nobil a trebuit să facă şi studii militare devenind astfel, încă de tînăr, subofiţer în armata poloneză, luînd parte şi la două lupte ale polonilor împotriva turcilor, la Ţuţora şi Hotin.
Între 1622 şi 1627 face 4 pelerinaje la Lavra Pecerska. Pe moșia sa din Rubejovka Petru Movilă a zidit o biserică cu hramul Sfîntul Ioan cel Nou de la Suceava. Se călugărește, la Lavra Pecerska, după anul 1625. În toamna anului 1627 a fost ales egumen al mănăstirii, la vîrsta de 31 de ani. În anul 1631 a pus bazele unui colegiu în Lavră, din care se va dezvolta Academia duhovnicească de la Kiev, a reuşit să recîştige libertatea de cult a Ortodoxiei în regatul polonez, recunoaşterea legală a Mitropoliei ortodoxe a Kievului, dreptul Bisericii Ortodoxe de a avea biserici, tipografii şi spitale. În 1631 Petru Movilă este ales mitropolit „al Kievului, Haliciului şi a toată Rusia”.
Ca expresie a dragostei sale faţă de neamul din care făcea parte, pe frontispiciul multora din tipărituri se găsea stema Movileştilor, iar el însuşi se intitula adesea „fiu de neam moldovean” sau „fiu al voievodului Ţării Moldovei”.
Mitropolitul Petru Movilă este autorul lucrării Mărturisirea Ortodoxă, care a apărut ca urmare a nevoii de învăţătură ortodoxă, cît şi din pricina apariţiei unei mărturisiri de credinţă calvinizante. Ea a fost adoptată la Sinodul din Iași din 1642, iar recunoaşterea ei de către Sinodul Constantinopolitan în 1643, a făcut din ea o Mărturisire a întregii Biserici Răsăritene. A sprijinit activitatea cultural-tipografica a lui Vasile Lupu, trimitîndu-i o tiparniță și călugări învățați.
După o păstorire de 13 ani, mitropolitul Petru Movilă a trecut la cele veşnice, în ziua de 22 decembrie 1646, fiind îngropat în biserica cea mare a mănăstirii Pecerska. Prin testamentul său, a lăsat toată averea Colegiului de la Kiev, catedralei Sfintei Sofia şi mănăstirii Pecerska, pentru refacerea lor şi pentru azilul de bătrîni.
În anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Ucraina l-a canonizat pe marele ierarh moldovean Petru Movilă .
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1769-1774
- Populația:
- 1342 locuitori
Jura este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Jura este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîbnița și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Jura alcătuia 1342 de oameni în anul 2011. Satul Jura a fost menționat documentar între anii 1769-1774.
Comentarii
(0)