Todorov Ilie

Todorov Ilie – actor de teatru şi film, regizor, pedagog.

S-a născut la 2 ianuarie 1936 în satul Sucleia, raionul Slobozia, Republica Moldova. Studiile medii le face la un orfelinat din Chișinău, la care a ajuns după ce părinţii săi au fost deportaţi în Siberia. Absolveşte şcoala muzicală de la Chișinău, apoi este admis, în urma unui concurs riguros la Şcoala Teatrală „B. Şciukin” de la Moscova (1955 – 1960), unde îşi face studiile superioare împreună cu D. Fusu, I. Ungureanu, avîndu-i în calitate de profesori pe Ana Orociko, Boris Zaharov şi Nadejda Aroneţkaia.

După absolvire, este angajat în calitate de actor la teatrul „Luceafărul”. Pe parcursul anilor 1960 şi 1973 este actor şi regizor la teatrul „Luceafărul”, în anii 1973-1976 - regizor la Teatrul „E. Vahtangov” de la Moscova, unde urmează. în acelaşi timp şi Cursurile Superioare de Actorie.

Apoi în anii 1976-1979 este regizor la Teatrul „A. P. Cehov” de la Chișinău. Din anul 1979 pînă în anul 1986 este din nou actor şi regizor la teatrul „Luceafărul”. Începînd cu anul 1990 şi pînă în 1993 este regizor la Teatrul de Stat din Krasnoiarsk, ca apoi din 1993 pînă în 2004 să fie regizor şi actor la Teatrul Naţional „М. Eminescu”, tot în aceşti ani este profesor, şef de catedră la Academia de Teatru, Muzică şi Arte Plastice de la Chișinău.

Rolul său de debut în teatru este cel al profesorului Zurăscu Vuga din spectacolul de diplomă „Nota zero la purtare”, un rol negativ, dar îndrăgit de spectatori. În calitate de regizor debutează cu spectacolul „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale. Primul său rol în cinematografie a fost cel al lui Scaraoţchi în filmul regizorului Gh. Vodă „Se caută un paznic” în anul 1967. Apoi va aduce în scenă şi pe ecrane chipuri de neuitat, iar spectacolele în regia Domniei sale vor deveni unele dintre cele mai reuşite - 34 de ani dedicaţi scenei, peste 50 de roluri jucate în teatru şi film, circa 40 de spectacole montate la diferite teatre din republică şi de peste hotare.

În calitate de profesor a educat o pleiadă întreagă de actori talentaţi, care activează cu succes pe scenele teatrelor. Printre discipoli săi găsim asemenea nume cunoscute precum: Anatol Durbală, Sandu Vasilache, Petru Vutcărău, Nelly Cozaru, Petru Hadârcă, Sandu Decusară, Maria Doni ş. a.

A decedat la 13 ianuarie 2005, la Chișinău.

Titluri şi premii:
Artist Emerit al Republicii Moldova.
Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale i s-a decernat la 27 decembrie 2004 de Ziua Naţională a Actorilor.
În anul 2004 s-a învrednicit de titlul „Cel mai bun regizor al anului”, iar spectacolul „Jucătorii” după N. Gogol a fost declarat „Cel mai bun spectacol al anului”.
În ianuarie 2005 este distins cu Premiul Naţional.

Filmografia:
Se caută un paznic”, 1967 - Scaraoţchi
„Singur în faţa dragostei”, 1969 - învăţător,
Viscolul roşu”, 1971 - ofiţer francez,
Dimitrie Cantemir”, 1973 - boier în Divanul domnesc,
„Durata zilei”, 1974 – rol episodic,
Agentul serviciului secret”, 1978 - Slaşciov.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
1155 locuitori

Dolna este un sat şi comună din raionul Străşeni. Dolna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1155 de oameni. Satul Dolna a fost menționat documentar în anul 1618.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.