Colac de sărbătoare
Ingrediente: (reieşind din proporţia 3,5 kg de aluat)
• 2,5 kg de făină de grîu,
• 1pahar de zahăr,
• 1 lingură de sare,
• 1pahar de ulei vegetal,
• 8 ouă pentru aluat,
• ouă pentru ungerea colacului,
• 100 g de drojdii,
• 6 pahare de apă.
Mod de preparare:
Pregătim plămădeala. Întru-un pahar cu apă caldă dizolvăm drojdiile, 2 linguri de făină, 2 linguriţe de zahăr, sare. Trebuie să obţineţi o masă de consistenţa smîntînii dense. Punem plămădeala la loc cald pentru 20-30 minute. Într-un vas adînc cernem făina, adăugăm ouăle, zahărul, uleiul vegetal, apa, amestecăm, adăugăm plămădeala. Trebuie să obţinem un aluat elastic, îl lăsăm să se odihnească sub o pînză la loc uscat 1-1,5 ore. Se frămîntă aluatul şi se lasă la cald, acoperit cu o pînză, timp de 35-40 min. După aceasta, aluatul se împarte în 3 părţi inegale – de aproximativ 40, 40 şi 20%. Se formează bile, se lasă “să se odihnească”. Fiecare dintre bilele mari se împarte în trei, se formează torsade şi se împletesc din ele cosiţe.. Fiecare cosiţă se apasă uşor cu un făcăleţ de lemn, capetele se unesc, ca să se obţină doi colăcei. Colacii se pun unul peste altul, astfel încît sutura celui de sus să fie cît mai departe de sutura celui de jos Se unge cu ou bătut. Punem decorul din aluat, coacem la temperatura de 175-180 de grade timp de 40-45 minute. Pentru decor folosiţi aluat fără ou, zahăr, ulei.
Preparat culinar pregatit la „Aeroport catering”
or. Chisinau, bd. Dacia, 80/3
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1929
- Populația:
- 493 locuitori
Valea Norocului este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Sîngerei. Satul Valea-Norocului de află la distanța de 22 km de orașul Sîngerei și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 493 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1929.