15 february 2012, 16:05 views 29808
Materiale din compartiment: Photo gallery | Video gallery |

Purcari, raionul Ştefan Vodă

Vedere spre Fabrica de Vinuri Purcari din partea satului

Satul Purcari se află în raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova. Pentru prima oară este menţionat în documentele istorice din anul 1560. Este situat la 120 km de Chișinău. În trecut, a fost proprietate a Mănăstirii Zografu. În sat locuiesc aproximativ 3.000 de oameni.

Localitatea Purcari este situată pe pantele domoale, confortabile de pe malul drept al Nistrului. Relieful favorabil, cu terase al satului, permite soarelui să lumineze şi să încălzească aceste povîrnişuri, iar faptul că se află în apropiere de Marea Neagră, creează aici un microclimat special, care atenuează căldura verii şi gerurile iernii. Solul argilos-nisipos, în combinaţie cu relieful fac din acest loc unul ideal pentru creşterea viţei de vie. Anume la Purcari în 1827 a fost deschisă prima linie de producţie a vinurilor din Moldova şi a fost înfiinţată cea mai veche pivniţă de vinuri din ţară, numită în cinstea unuia dintre fondatorii săi, venit din Rusia, german de naţionalitate ‒ Harmizone. Pe pămîntul de la Purcari au muncit cot la cot vinificatori ‒ moldoveni (proprietarii localnici ‒ Dăncilă şi Clotea), germani, ruşi, francezi (Berthier). Aici s-au aclimatizat mai multe soiuri de struguri francezi, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Pinot Noir şi Gamay Freo.

Deja peste două decenii vinurile de Purcari, dar mai întîi, celebra marcă „Negru de Purcari”, au devenit cunoscute şi au ieşit pe piaţa europeană. Iar în anul 1878, la Expoziţia Mondială de la Paris vinul „Negru de Purcari” a cîştigat prima medalie de aur, întrecînd faimoasele vinuri de Bordeaux. Vinuri de Purcari pentru masa sa comanda împăratul rus Nicolae al II-lea, Regele Angliei George al V-lea, Regina Angliei Victoria. Vinurile de Purcari erau vîndute în Danemarca, Olanda, Suedia, Germania şi Franţa.

Coborîş spre zona de odihnă a Fabricii de Vinuri

Apoi, însă un dezastru a lovit viile, spre sfîrşitul secolului al XIX-lea podgoriile de la Purcari au fost contaminate cu filoxeră şi producţia vinicolă a fost închisă. Iar evenimentele de la începutul şi mijlocul secolului al XX-lea, războaiele şi revoluţiile, nu au permis să fie restabilite podgoriile de viţă de vie.

Doar în anii '50 ai secolului al XX-lea a început să renască vinăritul la Purcari. Prin eforturile depuse de Pimen Cupcea, care a reînviat marca „Negru de Purcari” şi a creat „Purpuriul de Purcari” şi a academicianului Ion Ungureanu, care a creat brandul „Roşu de Purcari” fabrica a început să se dezvolte furtunos, au fost extinse zonele podgoriilor, care ţineau de fabrică, iar vinurile de Purcari au început din nou să cucerească pieţele.

Pe la sfîrşitul anilor '80-'90 ai secolului al XX-lea din cauza situaţiei economice dificile, fabrica a început să aibă dificultăţi, datoriile sale creşteau, ca către începutul anilor 2000, producţia să fie stopată totalmente.

Renaşterea şi reutilarea fabricii începe în anul 2002 şi este legată de numele omului de afaceri Victor Bostan, atunci a început reconstrucţia totală şi modernizarea tehnologică a Fabricii de Vinuri Purcari. Fabrica a fost renovată şi dotată cu tehnologii de ultima oră. În locul conacului vechi se înalţă Complexul Hotelier, proiectat în spiritul celor mai bune tradiţii europene, aici fiecare se poate relaxa şi gusta din vinul de la celebrele crame. Au fost construite şi amenajate beciuri noi, unde în 5000 de baricuri franceze de stejar şi în 14 butoaie-rezervoare emailate cu nituire de stejar a cîte 20 de mii de litri fiecare sînt păstrate şi înnobilate Vinurile de Purcari. În aprilie 2007, la Vinărie a fost invitat expertul francez Mathias Pellissard, iar în anul 2008 un consultant din regiunea Champagne, care se ocupă de viticultură. Cele mai noi echipamente au fost achiziţionate de la cei mai importanţi producători europeni. În proprietatea întreprinderii se află mai mult de 300 de hectare de viţă de vie şi suprafeţele viilor sînt în creştere.

Complexul Memorial din satul Purcari în perioada reconstrucţiei

Pînă în ianuarie 2007 Vinăria Purcari a cîştigat 27 de premii mari la concursurile şi degustările de vinuri de specialitate internaţionale pentru calitatea şi gustul vinurilor produse.

Odată cu renaşterea producţiei de vinuri s-a înviorat şi viaţa satului Purcari, pe timpuri un sat bogat şi prosper. Unul dintre indici, în acest sens este deschiderea, în august 2011 a Complexului Memorial ridicat pe groapa comună a soldaţilor ucişi în luptele din Cel de-al II-lea Război Mondial din această regiune.

Purcari este un brand turistic autohton şi ocupă un loc de cinste printre atracţiile turistice ale Moldovei, fiind vizitat de turiştii din ţara noastră, dar şi de străini. La dispoziţia turiştilor pe teritoriul întreprinderii a fost construit un minunat Complex Turistic cu zonă de odihnă, lacuri, hotel. Turiştii se pot bucura de un program cognitiv şi de divertisment amplu cu degustări de vinuri şi posibilitatea de a savura din bucatele tradiţionale moldoveneşti.

Micul nostru album realizat în august 2011 în sat şi la fabrica de vinuri vă va oferi mai multe detalii ilustrative despre cele expuse mai sus.

 

Purcari, raionul Ştefan Vodă - Album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1502
Populația:
35488 locuitori
Logo

Cahul este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cahul. Amplasat  în Cîmpia Prutului, la frontiera cu România, oraşul Cahul este situat la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 35488 oameni. Localitatea este menţionată documentar în 1502 cu numele Şcheia. Mai târziu denumirea aşezării se schimbă în Frumoasa, iar prin decretul ţarului Rusiei, Nicolai I, din 1835, i se conferă statutul de oraş şi reşedinţă de judeţ cu numele Cahul.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.