05 november 2011, 11:27 views 24650
Materiale din compartiment: Photo gallery | Video gallery |

Defileul Buzdugeni, Edineţ

Vedere − defileul şi rîuleţul Racovăţ în depărtare

La distanţa de 224 km de Chișinău şi la 22 km de centrul raional Edineţ se află satul Buzdugeni, care face parte din comuna Burlăneşti. Satul se întinde pe malul rîului Racovăţ, afluent al Prutului. Conform mărturiilor scrise satul a fost fondat în anul 1672. Cu toate acestea, numeroase săpături arheologice efectuate prin aceste locuri demonstrează că cu mult înainte de această dată pe acest loc a fost o aşezare şi există motive să credem, că lîngă locul unde este situat satul a fost un alt sat care a fost fondat în anul 1400. Arheologii îl numesc Buzdugenii Vechi.

Mai mult decît atît − sondajele arheologice ne permit să afirmăm că în una din peşterile versantului drept al Defileului Buzdugeni din apropierea satului s-au păstrat urmele unei aşezări permanente a omului neolitic cu vîrstă de aproximativ 40 de mii de ani.

Harta traseuluiConform datelor ultimului recensămînt, satul ocupă 8 km², numără 159 gospodării şi 434 de locuitori. Satul este situat pe vîrful unui deal, la o altitudine de circa 200-250 m deasupra nivelului mării. Are 712 de hectare de teren agrar. În sat este o şcoală primară, punct medical, club. Satul este gazificat.

Un pic mai jos de sat spre rîul Racovăţ se află unul din monumentele naturale ale Moldovei − Defileul Buzdugeni, pe fundul căruia curge rîuleţul Racovăţ, care a săpat în milioane de ani defileul însuşi în masivul de toltre. Aceasta este cel mai adînc defileu din Republica Moldova, adîncimea sa depăşeşte 200 m. Defileul are o lungime de aproximativ 1 km. Deosebit de pitoresc este versantul său drept, pe care cresc arbuşti, ierburi şi flori, toate acestea împreună cu proeminenţele stîncilor multicolore acoperite cu muşchi şi licheni, creează o impresie de neuitat.

Versantul stîng al defileului este supus surpărilor permanente, în rezultatul cărora malurile rîului Racovăţ şi albia sa sînt parcă presărate cu numeroase stane de calcar, care se sfarmă. În cîteva locuri, aceste surpări creează parcă bare şi ca rezultatul de pe pantele defileului  se poate auzi cum curge apa, care trece de obstacolele create în calea sa.
 
În interiorul versantul drept, la circa 10 m de la vîrful său se află faimoasa peşteră neolitică de formă rotundă cu o adîncitură uşoară în partea sa dreaptă. Peştera este păzită de influenţa intemperiilor atmosferice externe, este aproape invizibilă chiar de pe versantul opus al defileului. Peştera este foarte atent săpată în stînca de toltre şi s-a păstrat aproape în întregime. Puteţi ajunge la ea pe o cărăruşă îngustă, şerpuitoare de-a lungul cornişei stîncii. Este ascunsă atît de iscusit, că dacă nu ştiţi despre ea, este aproape imposibil să o găsiţi.

Partea de jos a defileului, adică valea rîului Racovăţ, este aproape lipsită de vegetaţie, cu excepţia a cîtorva grupuri de sălcii, aplecate deasupra rîului. În schimb panta şi vîrful defileului  surprind prin bogăţia lumii vegetale. Aici puteţi găsi specii rare de flori, incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova, de aceea turiştilor care vizitează aceste locuri le-am recomanda să nu rupă şi să nu calce în nici un caz, plantele ce cresc aici.

Împrejurimile defileului sînt, de asemenea, foarte pitoreşti. Rîul Racovăţ este foarte frumos, curgînd prin defileu şerpuieşte asemenea unei panglici argintii în direcţia unui alt defileu cunoscut Defileul din apropierea satului Brînzeni, pe care l-am descris deja.  Mai trebuie să menţionăm, că mai sus de satul Racovăţ, de lîngă satul Gordineşti, se mai întinde încă un defileu, monument al naturii Ocolul silvic „La Castel”, pe care, de asemenea, l-am descris. Astfel, în  albia rîului Racovăţ, pe parcursul a numai 20-25 km puteţi vizita şi admira deodată 3 monumente naturale de neuitat.

Arbust pe stîncă

Vă dorim călătorie plăcută.

 

Defileul Buzdugeni, Edineţ - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1641
Populația:
1082 locuitori

Zamciogi este un sat din cadrul comunei Rădeni raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Strășeni și la 44 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1 082 oameni. Satul Zamciogi a fost menționat documentar în anul 1641.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.