23 october 2014, 15:37 views 10919
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery | Video gallery |

Restaurarea Parcului Ţaul, octombrie, 2014

Gardul restabilit din jurul conacului Pommer, Ţaul, 2014

Cu ceva timp în urmă, am publicat două articole despre acest parc uimitor, dar şi despre Conacul Pommer din satul Ţaul, raionul Donduşeni (Parcul Ţaul și Parcul Ţaul toamna). Însă în anul 2013 a fost luată decizia de a începe lucrările de restaurare ale Conacului Pommer și au fost alocate mijloace băneşti din Fondul de Dezvoltare Regională, în valoare de 24 de milioane de lei. Se preconiza ca lucrările să fie finisate în termen de 24 de luni. În unele surse mass-media de pe Internet au apărut chiar anunţuri cum că conacul a fost restaurat deja și că în el s-a deschis Muzeul Satului Ţaul. Anume acest ultim anunţ ne-a şi chemat la drum.

Am fost în repetate rînduri la acest conac și în parcul acestuia, începînd cu anul 2007, ca să ne reîntoarcem din nou și din nou aici. Am memorat bine şi Muzeul de Istorie din localitate, situat în afara proprietății, nu departe de intrare, într-o clădire separată cu două etaje. O veţi putea vedea pe pozele noastre. Dar haideţi să ne întoarcem la moșie și la parc ca să vă povestim despre cum stau lucrurile acolo în octombrie 2014.

Primul lucru care ni s-a aruncat în ochi – a fost gardul nou și poarta de la intrarea în zona de securitate. Acestea au fost mutate mai aproape de şosea, astfel ca rezultat a dispărut o parcare mică ca să putem vedea un gard din cărămidă roşie, care este prezentat pe una din fotografiile albumului. Acum avem posibilitatea să intrăm prin două porţi, una dintre ele duce în aripa stîngă a parcului, iar cealaltă, centrală, nemijlocit către clădirea centrală a conacului. Lungimea gardului restabilit este de aproximativ o jumătate de kilometru.

Parcul de tip geometric şi zona plantată din partea centrală a conacului, octombrie 2014

Pentru început am intrat prin porţile noi și ne-am plimbat pe aleile lui, pentru că anterior, am ratat ocazia să vi-l arătăm. Trebuie să vă spunem că, în ciuda neglijării aparente a parcului, acesta arată totuşi impresionant. Chiar la intrare se află o poieniţă mare. Cel mai mare interes în parc îl prezintă grupurile de conifere, pinii de diferite tipuri. Unii copaci, din păcate, mor. Dar acest fenomen, în ce priveşte anumite tipuri de pini, are loc în mai multe parcuri din Republica Moldova, inclusiv în Parcul-pădure Țaul. Cel mai probabil, acest lucru se datorează schimbărilor climatice din ultimele decenii.

Ne-a atras atenția, de asemenea, faptul că parcul nu a fost curățat de arboretul uscat în picioare și că s-au extins arbuştii. Am văzut și copaci doborîţi.

Dar iată că ne apropiem de clădirea centrală a conacului. Aici ne aştepta o dezamăgire pentru că nu am găsit nici un semn de începere a lucrărilor de restaurare. După cum, nu am găsit, de altfel, nici un progres la repararea clădirilor auxiliare ale conacului, aleilor parcului, straturilor de flori, băncilor, felinarelor. Probabil, nu le-a ajuns încă rîndul, aşa că vom încerca să avem răbdare.

Ne-am plimbat în jurul parcului conacului și am făcut cîteva fotografii ale copacilor de toamnă și ne-am bucurat din nou de atmosfera de pace și liniște, care domneşte aici. Însă era timpul să ne întoarcem, pentru că Ţaulul era ultima destinație a călătoriei noastre şi se lăsa deja seara.

Porţile noi de la intrarea în parcul de lîngă conac

Ieşind de pe teritoriul conacului ne-am apropiat de clădirea muzeului și am rămas uimiți. Aspectul acestuia s-a schimbat în mod cardinal, clădirea acestuia a fost complet renovată şi parţial reconstruită. Un grup de muncitori executa lucrări de finisare pe acoperiș. Am observat că panoul informativ al muzeului a dispărut, de aceea am întrebat de muncitori, unde se află acum muzeul. Răspunsul ne-a uimit. Lucrătorii ne-au comunicat că această clădire va fi noua incintă a Primăriei satului, deși şi clădirea vechie, renovată complet, era destul de potrivită pentru acest scop. Unde se află acum expoziția muzeului nu am reuşit să aflăm.

Dar sîntem siguri că pentru ea se va găsi un loc demn, căci acest muzeu prezintă într-adevăr interes și este considerat, pe bună dreptate, mîndria satului. Este suficient să vă spunem că a fost fondat încă înaintea secolului al XX-lea. Singurul lucru care ne-a jenat l-a constituit faptul cît de mulţi bani au fost cheltuiți pentru renovarea clădirii pentru noua Primărie. Am vrea să putem spera că aceştia nu au fost luaţi din fondul de restaurare a conacului.

La finalul reportajului nostru succint trebuie să vă spunem că lucrările de restaurare se află doar la început și nici măcar nu au vizat obiectivele principale, adică clădirile și parcul din preajma conacului. Astfel, subtitlul de la începutul articolului nostru a apărut nu întîmplător și ne-am propus să continuăm să urmărim progresele înregistrate la restaurarea acestui monument peisagistic unic al artei grădinăritului – Conacului Pommer și al parcului din jurul acestuia. Ne asumăm angajamentul să completăm această publicaţie cu noi materiale, așa că vă spunem pînă cînd la revedere, în speranţa să ne reîntîlinim cît de curînd.

 

Restaurarea Parcului Ţaul - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1500
Populația:
349 locuitori

Mana este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 349 de oameni. Satul Mana a fost menționat documentar în anul 1500.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.