11 july 2011, 17:23 views 10504
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery | Video gallery |

Prezentarea cărţii „Istorii basarabene”

Coperta cărţii „Istorii bsarabene”La invitaţia directorului bibliotecii „M. Lomonosov” am asistat la lansarea cărţii, proaspăt ieşite de sub tipar. Cunosc de mult timp personal autorii acestei cărţi, dar mai ales ştiu că împărtăşesc aceeaşi pasiune cu mine – istoria meleagului natal - Moldova dar în primul rînd cea a Chişinăului. Nu o dată şi nici de două ori ne-a fost dat să ne întîlnim în călătoriile turistice pe drumurile ţării noastre. Dar mai ales, să citim eseuri despre diferite evenimente istorice şi personalităţi ale timpurilor trecute în săptămînalul de limbă rusă „Kişinevskii obozrevateli”, cartea conţine anume aceste eseuri.

În total în carte sînt prezentate 60 de eseuri, divizate în 3 compartimente: „Păstrători de credinţă”, „Orice pas e istorie”, „Căi şi destine”. Cartea are 300 de pagini şi o cantitate enormă de fotografii. Lucrarea apărută e la un nivel poligrafic şi redacţional onorabil, este tipărită pe hîrtie de calitate şi cu mult bun gust, macheta coperţii aparţine pictorului G. Borisenco, prefaţa a fost scrisă de către profesorul Victor Borşevici. Cartea este un proiect al săptămînalului «Kişinevskii obozrevateli», fiind finanţate cu susţinerea Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Toate fotografiile prezentate în carte sînt din arhiva personală a autorului cărţii V. Tarnakin.

Autorii cărţii – Vladimir Tarnakin şi Tatiana Solovieva

Cîteva cuvinte despre autorii cărţii. Vladimir Tarnakin este pasionat încă din anii de şcoală de istoria Chişinăului, mai e şi fotograf amator, iar în ultimii ani a devenit şi un arhivist împătimit. Anume din combinaţia acestor calităţi şi dragostea faţă de oraşul natal au şi luat naştere aceste eseuri nu foarte mari, dar ample şi cu descrieri vii. Vioiciunea şi naturaleţea naraţiunii – este meritul coautorului, jurnalistei profesioniste Tatiana Soloviova, care este cunoscută în calitate de autoare a numeroaselor articole din diverse publicaţii chişinăuiene.

Autorii semnează autograf

Trebuie să vă spunem, că prezentarea cărţii a avut loc într-o atmosferă binevoitoare, dar mai ales cointeresarea a fost maximă. Au luat cuvîntul numeroşi oameni de cultură, reprezentaţi ai vieţii publice, oameni de creaţie, reprezentanţi ai bisericii. La întîlnire a fost prezent reprezentantul corpului diplomatic al Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova, mulţi jurnalişti. După încheierea părţii oficiale s-a făcut coadă după autografe şi doar apoi invitaţii au trecut în altă sală a bibliotecii, unde a fost organizată recepţia. Printre urările de succes s-a exprimat regretul, că cartea nu a apărut şi în limba română. Astfel, doritorii de a umple acest gol, pot lua legătura cu autorii şi începe tratativele.

Aici îmi închei povestirea, căci ard de nerăbdare să citesc cartea, căci, fără îndoială, este demnă de acest lucru. Iar Dvs. vă propun un mic reportaj foto de la evenimentul în cauză şi vă recomand să căutaţi cartea prin librării, căci tirajul său este de doar 500 de exemplare. Ce-i drept autorii cărţii au fost de acord ca cartea să apară în variantă electronică, aşa că în viitorul apropiat, posibil, veţi avea posibilitatea să luaţi cunoştinţă de varianta electronică a cărţii.

 

Prezentarea cărţii „Istorii basarabene” - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1749
Populația:
1211 locuitori

Țîbuleuca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubăsari și la 74 km de Chișinău. Populaţia satului Țîbuleuca alcătuia 1211 de oameni în anul 2011. Satul Țîbuleuca a fost menționat documentar în anul 1749.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.