Materiale din compartiment: Photo gallery | Audio gallery |

Banariuc Gheorghe

S-a născut la 9 Martie în anul 1951 în satul Corjeuți, raionul Briceni, Republica Moldova.

Studiază vioara la Colegiul de Muzică „E. Sîrbu” din orașul Soroca (profesor Tudor Revenco), apoi la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” (actualmente – Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice) din Chișinău, la facultatea „Dirijor Orchestră de Muzică Populară”, la profesorul Iacob Volidman.

Lucrează cu formațiile de muzică populară „Lăutarii”, „Miorița”, „Mărțișor”, „Folclor”. A fost al doilea dirijor al Orchestrei de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii Naționale. Apoi a fost angajat în calitate dirijor al orchestrei Ansamblului „Joc”.

A scris multe cîntece populare pentru Z. Julea, I. Căpraru, M. Sarabaș, V. Gheorghelaș, O. Ciolacu, V. Cojocaru, N. Cibotaru, M. Ciobanu etc. − cîntece care au devenit adevărate șlagăre.

A avut turnee artistice în Germania, Portugalia, Spania, Canada, Madagascar, India, Finlanda ș.a..

I s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova în 1992.

S-a stins din viță pe 10 februarie 2022.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
356 locuitori

Socola este un sat din cadrul comunei Vadul-Raşcov, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul se află la o distanță de 9 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Socola este atestat documentar în 1586.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.