Materiale din compartiment: Photo gallery | Audio gallery | Video gallery |

Botnaru Arsenie

S-a născut la 31 octombrie  în anul 1950, în satul Sureli (în prezent Chetrosu) raionul Drochia, Republica Moldova.

În anul 1966 a susţinut examenele de admitere la Şcoala Pedagogică din orașul Soroca și a devenit studentul acesteia, specialitatea − lucrător muzical.

În 1970 este student la Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Muzicescu” (în prezent – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). Fiind student a cîntat în cadrul Orchestrei de muzică populară „Mărțișor”, după care a activat în orchestra de același gen „Veselia”.

Pe parcursul anilor a colaborat fructuos cu Orchestra de muzică populară a Radioteleviziunii din Moldova „Folclor” cu care a imprimat la companiile „Melodia” și „Electrecord” 3 discuri gigant cu titlurile: „Satule, grădină dulce” (în duet cu Maria Sarabaș), „Eu mă uit în sat cu dor”, „Așa-i jocul în Moldova” și un disc cu orchestra „Veselia”.

Pînă în prezent a lansat 8 casete audio și 6 CD-uri, a montat 2 filme muzicale: „Te-am lăsat, sătucul meu” și „La Nistru, la mărgioară”, 4 serate de creație.

A concertat în multe țări ale lumii – Nicaragua, Vietnam, Canada, Finlanda, Germania, Bulgaria, Polonia, Austria, Franța, România ş. a.

Începînd cu anul 1995 și pînă în prezent activează în cadrul ansamblului de cîntece și dansuri „Plai moldovenesc”.

Este laureat al concursurilor republicane și internaționale, al festivalurilor mondiale de la Moscova – 1985, Monreal și Quebec – 1990. În Vietnam i s-a decernat „Ordinul Prieteniei” Republicii Vietnam.

Prin decretele Președintelui Republicii Moldova i s-a conferit titul onorific „Maestru în Artă” – 1995 și ordinul „Gloria Muncii” 2000.

Conform ordinului № 397 al Ministerului Afacerilor Interne a fost decorat cu Crucea „Pentru Merit” clasa II – 2005.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4823 locuitori

Brătuşeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Brătuşeni şi Brătuşenii Noi. Satul Brătuşeni este aşezat în regiune de colină, situat la o distanță de 12 km de oraşul Edineţ şi la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4823 de oameni. Satul Brătuşeni din ţinutul Hotin este atestat pentru prima dată într-un document din 1560, cînd Alexandru Lăpuşneanu dăruia satul lui Bratăş şi fraţilor săi, Ion şi Simca.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.